С мащабен протест фермерите на Полша искат оставка на земеделския министър

Снимка на farmer.pl

Снимка на farmer.pl

Поредният протест на фермерите във връзка с изменението на Закона за защита на животните се провежда днес в столицата на Полша – Варшава. Събралите се ще окопират последователно Министерството на земеделието и сградите на Сейма и Сената. Законопроектът ще бъде гласуван днес в Сената, съобщи farmer.pl.

Основното недоволство срещу законопроекта е свързано с въвеждането на забрана за ритуалното клане на животни, изисквано от търговци, които изнасят месо за предимно арабски държави. Забраната за религиозно клане е заплаха от колапс на много ферми. Планираната забрана ще засегне не само производителите и кланиците, но и потребителите, а също и банковия сектор. „Може ли полската икономика да си го позволи в ерата на пандемия“, питат протестиращите.

Това ще бъде поредният от поредица протести срещу законопроекта, започнали на 16 септември. В началото предложенията за изменение на Закона за защита на животните, внесени от партията на Ярослав Качински „Право и справедливост“, изглеждаха за някои фермери твърде шокиращи, за да се считат за реална заплаха. С течение на времето обаче осъзнаването на заплахата достигна до все повече хора, работещи в сектора.

Представители на земеделски организации се срещнаха миналата седмица във Варшава, за да създадат стачен комитет, съставен от най-големите земеделски организации в Полша и представляващи всички сектори на земеделското производство. Комитетът настоява за прекратяване на Закона за защита на животните, уволнение на министъра на земеделието и развитието на селските райони Гжегож Пуда и извинение от Ярослав Качински.

Leave a Comment