ДФ „Земеделие“ и агенцията за земеделско подпомагане в Северна Македония ще си сътрудничат

Васил Грудев и Никола Бабовски, МакедонияДФ „Земеделие“, акредитиран да изпълнява функциите на Разплащателна агенция в България, и Агенцията за финансова подкрепа в земеделието и развитието на селските райони (АФПЗРСР) на Северна Македония ще ратифицират меморандум за сътрудничество. За това се договориха директорът на ДФЗ – РА Васил Грудев и директорът на АФПЗРСР Никола Бабовски по време на двустранна работна среща, която се проведе в София. Целта на споразумението е двете държавни институции да осъществят обмяна на опит, както и да си сътрудничат при изпълнението на стратегическите приоритети, заложени в бъдещата ОСП.

По време на двустранната среща експерти от ДФ „Земеделие“ – РА запознаха гостите от Северна Македония с прилагането на схемите и мерките на директните плащания, с методите на дистанционния контрол при проверките на място, както и със Системата за мониторинг по програма „Коперник“, която Разплащателната агенция на България разработва. Беше обсъден и новият модел на планиране в ОСП 2021-2027.

Разплащателните агенции на България и Северна Македония работят в подкрепа на земеделските стопани, на агробизнеса, както и за устойчиво развитие на селските региони. АФПЗРСР администрира програма ИПАРД – 2 и изпълнява мерките по директните плащания в съответствие с правилата на ОСП. В светлината на предстоящата акредитация на АФПЗРСР като разплащателна агенция, опитът на ДФ „Земеделие“ при управлението на европейските фондове би бил изключително ценен. Това подчерта директорът на АФПЗРСР Никола Бабовски.

Leave a Comment