Европарламентът одобри над 2,4 млрд. евро за 2021 г. за възстановяване на земеделие, храни и селски райони

Над 37% от допълнителното финансиране от Фонда за възстановяване ще са за околна среда и климат и поне 55% – за стартиране на бизнес на млади фермери и инвестиции в стопанства
Евродепутатите искат помощта за начинаещи млади фермери да бъде до 100 000 евро

ЕвропарламентКомисията по земеделие в Европарламента одобри във вторник планове за бърз, целенасочен и устойчив пакет за възстановяване за земеделските производители от ЕС, производителите на храни и селските райони, който също трябва да повиши тяхната устойчивост.

Евродепутатите актуализираха текста, предложен от Комисията, за да презареди всички пари, предоставени на разположение на селските общности от инструмента за възстановяване на ЕС, за годините 2021 и 2022. Първоначално изпълнителният орган на ЕС искаше да освободи парите от 2022 до 2024 г. Около 30% от 8,07 милиарда евро помощи (над 2,4 млрд евро – б.р.) трябва да станат достъпни през 2021 г., а останалите 70% ще бъдат освободени през 2022 г., казват евродепутатите.

Комитетът по земеделие иска да осигури поне 37% от наличното финансиране за възстановяване на дейности, свързани с околната среда и климата. Най-малко 55% от фонда за възстановяване трябва да подкрепят стартирането на бизнес на млади фермери и инвестициите във фермите, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване в съответствие с европейския Зелен договор, казват евродепутатите.

По-високо съфинансиране и вноски от ЕС

ЕС трябва да финансира 90% от допустимите мерки за възстановяване и устойчивост, настояват евродепутатите. Инвестициите на фермери и преработватели на храни, допринасящи за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване, могат да бъдат съфинансирани от ЕС до общо 80% (спрямо 40%). Това би достигнало до 90% в по-слабо развитите региони (от 50%) и в най-отдалечените региони, по-малките острови в Егейско море и някои райони в Хърватия (от 75%).

Депутатите искат също да увеличат максималното ниво на подкрепа, която Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) предоставя за производството на храни, обхванати от схеми за качество на ЕС, от 3.000 EUR на 5.000 EUR на стопанство годишно. Таванът за помощта за стартиране на бизнес от ЕЗФРСР за млади фермери трябва да се повиши от 70 000 евро на 100 000 евро, добавят те.

Комитетът също така увеличи максималното ниво на подкрепа от ЕЗФРСР за застраховане на култури, животни и растения, взаимни фондове за неблагоприятни климатични събития и болести по животните и растенията и инструмент за стабилизиране на доходите от 70% на 80% от разходите.

Цитат

„Европейският парламент отново показа, че може да отговори на реалните нужди и призовава за подкрепа от нашите граждани, нашите селски общности и нашите земеделски производители и производители на храни. Искаме финансирането от ЕС за възстановяване да увеличи устойчивостта, устойчивостта и цифровизацията на сектора, а не само да финансира решенията, както обикновено. Правейки това, ние показваме конкретна солидарност на ЕС със сектор, който дори в най-мрачните дни на пандемията COVID-19 никога не е подвел гражданите на ЕС “, каза докладчикът Паоло Де Кастро (S&D, IT) .

Следващи стъпки

Текстът на инструмента за възстановяване на ЕС от следващо поколение, одобрен в Комитета по земеделие с 46 гласа „за“, един „против“ и двама „въздържал се“, ще трябва да бъде договорен със Съвета. След това новите правила следва да бъдат включени в преходния регламент на ОСП.

Leave a Comment