С 400 хил. лв. се увеличава бюджетът на помощта за доилни инсталации

Доилна зала за кози на "Халалица"

Доилна зала за кози на „Халалица“

С решение на УС на ДФ „Земеделие” с 400 000 лева се увеличава бюджетът по схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“. С корекцията общият ресурс, който се предоставя в направлението, възлиза на 2 400 000 лв. Той ще бъде разпределен до неговото изчерпването – по реда на кандидатстване.

Схемата за доилна техника е сред най-предпочитаните от страна на кандидатите за получаване на държавни помощи, предназначени за инвестиции в земеделието. Извършеният от страна на ДФЗ анализ сочи, че интересът към държавната помощ е много голям, като кандидатите са се увеличили с 20% спрямо приема за 2019 г.

По схемата се възстановяват до 50% от извършените разходите за инвестиции, като максималният размер на помощта е в размер до 25 хил. лева. С добавената сума към определения бюджет ще могат да се финансират още 16 фермери, които са кандидатствали за максималния размер на помощта.

Подпомагането се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции в стационарни и мобилни доилни съоръжения, оборудване за съхранение на мляко и съоръжения за изкуствено изхранване на новородени животни с мляко. Целта на държавната помощ е да стимулира земеделските стопани да направят инвестиции за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата си и по-специално – да намалят производствените разходи.

Бенефициентите по схемата са земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за период от най-малко 3 (три) години назад, считано от датата на кандидатстване, както и организации и групи производители, признати със заповед на министъра на земеделието, храните и горите.

Leave a Comment