Най-голямата фермерска асоциация на Германия преизбра Руквид и му даде задачи

В нея доброволно членуват 90% от производителите

Доскорошният председател на Копа (обединението на европейските кооперативи) Йоахим Руквид бе преизбран днес за председател на Германската фермерска асоциация (DBV). На общо събрание 81,6% от делегатите са гласували за Руквид, съобщава немското онлайн издание на Топаграр. Това ще е третият му 4-годишен мандат.

Събранието Източник на изображението: Uken

Събранието
Източник на изображението: Uken

DBV е търговска асоциация, представляваща интересите на всички германски фермери, техните семейства и селските райони. DBV не е свързан с никоя политическа партия. В асоциацията са обединени 18 регионални сдружения на земеделски производители, които заедно с техните провинциални и местни клонове присъстват в цяла Германия и предоставят съвети и услуги чрез своите местни офиси. DBV е основана през 1948 г. и членството в асоциацията е доброволно. Повече от 90% от близо 300 000 земеделски стопанства в Германия са представени в DBV. Асоциацията има офиси в Брюксел и Берлин.

Йоахим Руквид

Йоахим Руквид

Преди да бъде избран 59-годишният Руквид изнесе реч за ситуацията в германското земеделие. В борбеното си обръщение към почти 500-те делегати Руквид призовава земеделците да се въздържат от реакции въпреки изключително напрегнатата ситуация.

В основното си обръщение председателят заяви, че свиневъдството в момента е в най-голямата криза от десетилетия. Загубите, свързани с клането, са опустошителни, африканската чума по свинете се разпространява все повече и повече, а цените на заклани животни и живи прасенца са в състояние на свободно падане.

Руквид беше особено ядосан за намаляването на цените в кланичната индустрия, което не само стана напълно преждевременно, но дори не се изисква от пазара. В същото време индустрията изпрати сигнал до потребителите, че месото трябва да поскъпне. За председателят това е безпрецедентна провокация и обида към всички фермери.

Йоахим Руквид подчерта, че планираните законодателни мерки също ще влошат икономическата ситуация в компаниите. Неправилното затягане на наредбата за торовете, планираната програма за действие за защита от насекоми или наредбата за хуманно отношение към животните ще изтласка много компании извън бизнеса.

Що се отнася до споразумението за свободна търговия с Меркосур, понастоящем асоциацията не вижда политическо мнозинство в ползата на проекта и това е правилно.

Асоциацията на фермерите подкрепя предложенията на комисията на бившия земеделски министър на Германия Йохен Борхерт за преобразуване на животновъдството в Германия. Но все още е напълно неясно как ще бъде финансирано това преобразуване. „Фермерите не трябва да остават насаме с това“, изисква Руквид.

Особено Наредбата за хуманно отношение към животните значително ще ускори страха от структурни промени. За това са отговорни политиците. „Беше постигнат мързелив компромис с прекалено кратък преходен период“, каза фермерът.

Той понесе критика за неучастието на DBV във фермерските протести миналата зима, които бяха срещу прекомерното регулиране на селското стопанство. „Не трябва да позволяваме да бъдем изтласкани в радикалния ъгъл“, обясни в своя защита Руквид.

Един от делегатите поиска повече съпричастност въпреки трудната позиция за преговари с министър на земеделието (Юлия Кльокнер), който не понася критики. „Трябва да заживеете с факта, че г-жа Клокнер не се обажда в продължение на 14 дни “. Руквид заяви, че критиката е приета.

 

 

 

 

Leave a Comment