Реколтата от черупкови е в криза заради липсата на берачи

Износът за Европа е спрял, до месец България ще бъде залята с по-евтини украински орехи
Много малко градини са съоръжени с техника за прибиране на реколтата

Много малко градини са съоръжени с техника за прибиране на реколтата

Криза от липсата на берачи натисна тази година производителите на черупкови видове. „И в предишни години имаше проблем със откриването на работници за прибиране на реколтата, но сега той се изостри“, каза председателят на Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове Илиас Сарнук. По думите му тази година няма кой да обере дори и крайпътните дървата, които общо взето са ничии.

Малкото берачи не успяват навреме да приберат продукцията от градините с орехи, бадеми и лещници, а разтягането на сроковете води до намаляване на качеството на ядките. Орехите например придобиват цвят „махагон“, който не се предпочита от търговците и преработвателите и те плащат по-ниска цена за тях.

Дефицитът на берачи е кризисен за България, защото в огромната си част продукцията се прибира чрез брулене с дълги пръти – нещо, което се е правило от векове. Едва 4-5 масива в страната се обират с машини. Градините не са механизирани, тъй като от една страна техниката е твърде скъпа, а от друга използването й изисква определени условия, едно от които е насажденията да бъдат добре поляти, за да не се скъсат корените на дърветата от силното разтърсване на стволовете. Това пък е трудно да се осъществи, защото в голямата си част градините се поливат единствено от дъждовете – едно заради забрана на сондажни кладенци от басейновите дирекции в някои части на страната, друго, заради високия разход както за съоръжението, така и от държавните такси.

Пазарът също е особено труден, защото в условията на Ковид-19 износът буквално е спрял. „Причината за това е, че крайният потребител и у нас, и в чужбина, силно се ограничава в пазаруването на ядки и и по тази причина износителите отказват готовата стока, защото техните партньори в Европа не желаят да купуват“, поясни г-н Сарнук. Според него пандемията простова е забавила ритъма на живота и като потребление, освен всичко друго.

Поредното притеснение на производителите е, че след месец, когато украинските стопани на градини с черупкови видове приберат реколтата, ще наводнят пазара с цени, които са с 1 евро по-ниски от българските. Вносът у нас идва предимно от Украйна и Чили. В момента най-масовият орех, предлаган у нас, е начупеният, или така наречения „осминка“, който се ползва от преработвателите и се изкупува за 5,50 евро за килограм.

Освен всичко друго производителите на черупкови видове бяха сред малкото сектори, на които бе отказана помощта по т. нар. мярка „Ковид-19“. От министерството са мотивирали отказа с факта, че градините с дървета за ядки се увеличават като площи ежегодно, което означавало, че стопаните не се нуждаят от помощ, защото така или иначе се справят добре.

Според Илиас Сарнук тази година ще има собственици на насаждения с черупкови видове, които ще се откажат от този бизнес. Това са производители, които са теглили по-големи кредити и са в невъзможност да ги връщат.

 

 

 

Leave a Comment