До 1000 лв. глоба за граждани без маска в автобуси, магазини и затворени пространства в Пловдив

До 2000 лева ще е санкцията за юридически лица. Максимум до 100 човека ще се допускат в големите търговски обекти

121675270_799954370797310_7590534895106991587_n (1)Институциите засилват контрола върху спазването на мерките срещу разпространението на COVID-19 в Пловдив и областта. Проверяващите ще следят за носене на маски в градския транспорт, в магазините и на затворени пространства, за спазване на дистанция и дезинфекция. Навсякъде ще бъдат сложени указателни табели за глобите в размер от 300 до 1000 лева за физически лица, и от 500 до 2000 лева за юридическите лица. Големите търговски вериги –хранителни и нехранителни, трябва  да осигурят пропускателен режим до 100 посетители, с оглед на недопускане на физически контакт, а малките магазини, във зависимост от площта на обекта, да преценяват броя на посетителите вътре.

Това са част от решенията за засилване на контрола върху мерките, взети на среща при Областният управител Дани Каназирева с представителите на всички държавни институции и контролни органи – РЗИ, МВР, Областната дирекция по безопасност на храните, Инспекцията по труда и РУО.  В срещата участваха  кметът на Пловдив  Здравко Димитров и заместник-кмета Тодор Чонов.

„Искам да се обърна към всички. И към тези, които вярват, и към тези, които не вярват в К-19, и да им кажа, че ако всички ние допуснем да блокира здравната система в региона, дори безобидната настинка ще бъде опасна. Област Пловдив е с 18 общини. Само че в областта имаме реално две болници с по 15 легла, които приемат пациенти с К-19 – в Карлово и Асеновград. Това означава, че населението на 18-те общини, разчита най-вече на болниците в Пловдив, както за повечето заболявания, така и за всякакви усложнения.

Болниците обаче, колкото и много да са, не са с неизчерпаем ресурс. Трябва да запазим и другите отделения, в които се лекуват също тежки заболявания. Трябва да запазим и лекарския персонал в болниците. И тук е мястото на мерките, на спазването им и на контрола от страна на институциите. В сегашната ситуация, самите ние трябва да ограничим разпространението на вируса или то да става далеч по-плавно. И най-елементарното , най-безобидното и което има ефект е да носим маски и да спазваме дистанция. Затова и ще съм безкомпромисна за спазването на тази мярка във всички затворени пространства, в градския транспорт, търговските обекти и ще искам и налагането и на санкции. Възлагам на всяка една институция, спрямо правомощията й, също така и на общините, разписани задължения и ежедневен доклад за свършеното по контрола на мерките. Изключително важно е да  пазим баланса –  както  да съхраним  здравната система, така и икономическия сектора“, заяви след срещата Дани Каназирева.

От своя страна кметът на Пловдив Здравко Димитров допълни, че община Пловдив вече извършва проверки в градския транспорт и в търговските обекти, и ще продължи да го прави през следващите дни. Ще се проверява и ЖП-транспорта, например влака Пловдив-Асеновград.

„От днес  повече полицейски екипи ще извършват проверки. Досега сме го правили с РЗИ, сега се включат Агенция по храните  и Инспекцията по труда. Ще засилим контрола, не само в Пловдив, ще стигнем и до най-малките населени места в областта. Законово нещата са ясни, ще следим как се изпълняват“, допълни директорът на ОД МВР Йордан Рогачев.

Leave a Comment