Национална Био Асоциация: Приемат се заявления за зимните пръскания, а овощарите не знаят. Защо?

овощна градина през есентаНационалната Био Асоциация (НБА) поиска от земеделското министерство и ДФ „Земеделие“ най-после да оповестат на страниците си, че тече прием на заявления по държавната помощ „Помощ за компенсиране на разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Национална програма за контрол на вредителите по трайните нааждения през зимния период“, прилагана през 2020г.

Приемът на заявления за зимните пръскания е започнал от 12 октомври и ще продължи до 30 октомври 2020 г. Ежегодно МЗХГ и ДФЗ уведомяват стопаните на трайни насаждения (а от миналата година и на маслодайни рози) да участват в това подпомагане, като оповестяват и бюджета на помощта. От миналата година той бе увеличен на 6 милиона лева.

В писмото на НБА се закза: „… близо 10 дни откакто върви приема, а същият не е обявен на сайта на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция, нито в секция за актуални текущи новини, нито в секцията „Календар“ . Предвид гореизложеното, моля в най-кратък срок, да разпоредите тази актуална и важна за земеделските стопани информация да бъде качена в сайта на поверените Ви ведомства, тъй като земеделските стопани не са запознати с нея. Моля да отправите сериозна забележка към длъжностните лица, които следят за подаване на информация към информационните сайтове на ведомствата, които ръководите за този пропуск. Ние земеделските стопани изключително много разчитаме именно в интернет сайтовете на ведомствата, да намерим своевременна и актуална информация за всички схеми и мерки, по които може да се кандидатства.“

Leave a Comment