Има ли български плодове и зеленчуци на тържището до Пловдив?

Все още се срещат, макар и в по-малки количества, пипер и домати, десертно грозде и ябълки
Българските картофи са най-евтини
Родната стока е между 15 и 30%

Има ли и колко са българските плодове и зеленчуци на тържището до Пловдив, което хората познават като „борсата до Първенец“.

Сектор Производители

Сектор Производители

Секторът на производи

Домати от Първомай, грозде от Перущица

Домати от Първомай, грозде от Перущица

телите, едно миниатюрно пространство до входа на тържището, е заето от десетина сергии със скучаещи заради липсата на клиенти продавачи. Тук по принцип плодовете и зеленчуците са в сравнително малки количества, а цените са леко по-високи. Червени едри домати от района на град Първомай се продават на касетка за по 2 лева за килограм, грозде Палермо от Перущица струва 1,20, а зелето е по 0,60 лв./кг.

Възрастен мъж продава няколко щайги с нар по 3 лева, които са на негов съсед с два декара градина с този южен плод. По масите се виждат купчини български зеле и шайги с грозде. Грозде, защото в селата от Родопската яка хората масово отглеждат винени и десертни лозя. Винените сортове се продават за около лев на домашни майстори на вино, десертните отиват по пазарите и близките тържища, когато бусовете за Румъния станат по-малко.

Албански домати

Албански домати

В същинското тържище вече може да се види какво е произвела и доставила Европа. Албанските червени домати на клонка вървят по 1,60 лв., турските розови по 2,60 лв. Гръцки дюли (къде отидоха българските, няма смисъл да се пита – те не се подпомагат по обвързаната подкрепа и съответно ги няма) и едри сливи пак оттам се струват съответно 1,50 и 2,20 лв. Македонски пипер – толкова голям, че малко коте може да влезе в една чушка, се продава за 2 лева. Зрелият кромид в чували е немски.

Гръцки дюли

Гръцки дюли

По-навътре една жена обяснява, че картофите й са от цяла Европа. „Имам български, австрийски, немски и френски“, обяснява тя. „Нашите са най-евтини – 40 стотинки за килограм едри и немити, и 60 стотинки – мити. Най-скъпи са френските – едно левче“, посочи към чувалите търговката.

Зелето Кьосе, което по това време масово се търси, за да се наложи за сърми през зимата, е 0,45 лв. и е само с 5 стотинки по-скъпо от твърдото зеле, което почти не омеква в бидоните. Зелето сорт Кьосе обаче е в дефицит на борсата – свършва, и не е сигурно дали ще има още доставки.

В двора на бившото тържище Агро Асу, придобито от "Родопи-95" преди година е пълно с камиони със стока, повето от която е българска

В двора на бившото тържище Агро Асу, придобито от „Родопи-95“ преди година, е пълно с камиони със стока, повето от която е българска

По преценка на изпълнителния директор на тържище „Родопи-95″АД Илия Гатев българските плодове и зеленчуци са около 30% на борсата. Най-сигурните български зеленчуци в момента са листните – салати, магданоз, лук. Най-много домати идват от Турция, която заради срива на валутата си, заливаше през цялото лято борсата с този зеленчук, но и не само с него. Скоро гръцкото грозде ще стане преобладаващо. Все още може да се види български пипер от български сортове, който идва от най-южните райони на страната, произведен от бивши тютюнопроизводители. Но по-големите количества чушки идват от балканските държави. Все още могат да се закупят българските ябълки, но след месец реколта от Полша ще запълни хладилниците.

„Проблемът на българските производители на зеленчуци е, че повечето хора ги отглеждат върху малко декари и всеки със сортовете, които си е харесал. Моделът на Македония и Сърбия е по-добър. Там едно село отглежда един сорт домати или чушки, или други зеленчуци, които се продават на местния търговец. Той товари тира с еднородна стока и изнася стоката. Така всички са доволни. Производителите не си търсят пазар, защото той е при тях, ако са спазили условието да отглеждат еднакви сортове“, обясни Иван Грозданов, председател на Управителния съвет на тържището. Според него българските плодове и зеленчуци са около 15% на тържището.

 

 

Leave a Comment