В Европарламента Андрей Слабаков обвърза някак си съдбата на фермерите и артистите

Андрей СлабаковВ днешното обсъждане на новата ОСП в Европейския парламент депутатът режисьор Андрей Слабаков направи изказване, в което успя с лекота да обвърже съдбата на фермерите и артистите. В краткото си изказване, Слабаков обърна внимание, че е по-добре да не се гласува предложението на ЕК, отколкото да не направи лоша сделка. Като пример за недостатъци в новата ОСП той даде текстовете за условност (задължение да изпълняват определени условия, за да получат подпомагане – б.р.) на малките земеделски производители, коментирайки, че това буквално ще ги убие.

„Най-лесно е орязването на пари за истинските земеделци и за част от семейните ферми в полза на повече зелените схеми. В културния сектор, в който работя, вече това беше направено и бюджетът беше чудовищно орязан. Докато говорим за солидарност, много от вас с лека ръка унищожават европейската култура, започвайки от артистите и творческите организации. Очевидно земеделието ще бъде следващото в опит да бъде унищожено“, каза Андрей Слабаков. Той бе избран за евродепутат от листата на ВМРО. Преди време, запитан как ще се справи с участието си в земеделската комисия в Европарламента, той отговори, че има опит в селското стопанство, натрупан в годините на ранните 90, когато е работил в италиански зеленчукови ферми.

Изказвания в пленарна зала имаха и евродепутати Атидже Алиева, Асим Адемов и Ангел Джамбазки.

Джамбазки заяви, че винаги ще се гледат интересите на старите държави членки. „Знаем каква е битката тук – повече пари за некурентните фермери от старите държави членки. Така няма как да има ефективна ОСП“, заключи той.

Атидже Алиева обърна внимание, че е необходима финансова подкрепа за изпълнение на зелените мерки, като настоя за продължаването на преходната национална помощ и за увеличаване на процента на обвързана подкрепа.

Асим Адемов некомпетентно се изказа, че за първи път се въвеждат еко-схеми. Той обърна внимание също на сближаване на плащанията между старите и новите страни членки и поиска по-висок процент обвързана подкрепа.

Leave a Comment