Данъчни промени: Срокът за инвестиране на предотстъпения данък за земеделски фирми за 2019/2020 г. да е 2 г.

Декларирането и внасянето на данък от земеделски производители – физически лица, се удължава до 30 юни

Министерски съвет - сградаПравителството прие днес проект на редица данъчни изменения, описани в преходните и заключителни разпоредби на проекта за изменение и допълнение на Закона за ДДС.

В Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) се предлага данъчното облекчение за 2019-а и 2020 г. , представляващо държавна помощ за земеделски стопани, да може да се инвестира в рамките на две години от годината, за която е преотстъпването. Мярката ще се прилага след разрешение от ЕК.

Срокът за деклариране и внасяне на годишните данъци по реда на ЗКПО се променя до 30 юни, като се въвежда и начална дата 1 март. В тази връзка и с цел синхронизация на разпоредбите в закона се предлагат и промени в авансовото облагане с корпоративен данък, така че съответните разпоредби да са съвместими с новия срок за деклариране и плащане на годишния корпоративен данък.

В ЗКПО към разпоредбите, регламентиращи данъчните облекчения, свързани с доходи от лихви от облигации и други дългови ценни книжа и с доходи от разпореждане с финансови инструменти, които са търгувани на регулиран пазар, се добавя и пазарът за растеж за период от пет години.

Разширява се обхватът на определението за разпореждане с финансови инструменти със сделки на регулиран пазар съгласно законодателството на държава извън ЕС и Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Промените в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) са с цел въвеждане в националното ДДС законодателство на промени, свързани с транспониране разпоредбите на две директиви на Съвета. Разпоредбите на тези директиви целят подобряване на функционирането на режима на ДДС, прилаган в рамките на целия Европейски съюз, в контекста на доставките на услуги и дистанционните продажби на стоки, както и вноса на пратки с ниска стойност, като всички държави членки трябва да въведат тези разпоредби най-късно до 30 юни 2021 година.

Също така се предлага да се отменят разпоредбите на чл. 118 от ЗДДС, засягащи изискванията за деклариране и използване на софтуера за управление на продажбите (СУПТО). Това се прави поради възникналия обществен отзвук в резултат на въвеждането на изискванията за отчитане на продажби чрез СУПТО.

Изменения в Закона за акцизите и данъчните складове ще наложат възстановяване на платения акциз за етилов алкохол, вложен в производството на лекарствени продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Измененията в Закона за данъците върху доходите на физическите лица касаят документите, които издават физическите лица, извършващи стопанска дейност или ако получават доходи от наем.

Към разпоредбите относно данъчното третиране на лихви от облигации и други дългови ценни книжа и на доходите от разпореждане с финансови инструменти, търгувани на регулиран пазар, се добавят и тези, които се търгуват на пазар за растеж за период от пет години.

Датата на деклариране и внасяне на годишния данък и данъка върху разходите се променя в срок от 1 март до 30 юни за лицата, извършващи стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително едноличен търговец или физически лица, регистрирани като земеделски стопани, избрали доходът от стопанската им дейност да се облага с данък върху годишната данъчна основа.

Предлага се въвеждането на нов вид облекчение за лицата при ползване на услуги за ремонтни дейности. Целта е физическите лица, които през годината са направили подобрения и ремонт в собствените си жилища, да могат да намалят общата сума на годишната си данъчна основа с реално платените от тях разходи за труд на физическите или юридическите лица, извършили ремонта или подобренията.

В проекта за изменения в Закона за местните данъци и такси отпада изискването за целите на данъка върху недвижимите имоти, завършването на сграда или части от нея да бъде установявано освен с удостоверение за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване, издадени по реда на Закона за устройство на територията, но и с представянето на удостоверение, издадено от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Обхватът на случаите, при които не се дължи данък при придобиване на моторни превозни средства, се разширява и в него се включват случаите на прекратена регистрация на основание износ или тотална щета и само в ако няма последваща регистрация на моторното превозно средство от нов приобретател в страната.

Изменения в Закона счетоводството се въвеждат заради измененията в сроковете за деклариране на данъка, респективно за публикуване на годишните финансови отчети до 30 септември на следващата година. Така се променят и съответните срокове в Търговския закон, Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

 

Leave a Comment