Климатът гони рапица у нас. За 3 г. площите намаляха 12-15 пъти

пчела, рапица

От 1,3 млн. дка през 2018 г. площите паднаха на близо 80 хиляди към 15 октомври 2020 г.

Климатичните изменения се отразяват най-видимо при отглеждането на рапица в България, показват статистическите данни на МЗХГ. За краткия период от 2018 г. досега площите на маслодайната култура намаляха около 15 пъти, като в това абсолютно драстично свиване нямат никаква намеса пазарът и размерът на подпомагането. Напротив дори, рапицата винаги се е отглеждала като балансираща култура в случай на пазарни трусове с житните и слънчогледа.

Данните на агростатистиката показват, че към 15 октомври 2020 г. засетите с рапица площи са 79 753 декара. През 2019 г. по същото време те са били почти 97 хиляди. През 2018 г. в средата на октомври маслодайната култура е била заела 1 331 000 дка, а през 2017-а – 1 285 500 декара.

Между оперативните и окончателните данни на МЗХГ отклонението достига 20 и повече проценти и пример за това може да се види при информацията за площите с рапица към средата на октомври 2019 г. спрямо началото на юли 2020 г., когато тази култура вече е определена на 118 320 декара. Така можем да предположим, че при жътвата догодина ще имаме повече рапични площи, които може би ще са около 100 хил. дка.

През последните две години у нас в края на лятото, когато са технологичните срокове за засяване на рапица, липсата на валежи отказа доста зърнопроизводители от отглеждането на маслодайното растение, а други накара да заложат далеч по-малко площи с него. Тазгодишното още по-силно засушаване допълнително редуцира площите, а тези които все пак засяха рапица, ще носят последствията от късната сеитба с намалени добиви догодина. Последствията от ограничаването на рапичните полета са намалена възможност за сеитбооборот и загуби от приходи в стопанствата. Отделно от това по-малкото площи с тази медоносна култура намали и производството на мед на пчеларския бранш. Макар и да не харесват този мед заради бързото му кристализирани, пчеларите винаги са разчитали и на него.

 

 

Leave a Comment