МЗХГ подготвя второ отваряне на мярка 16.4 за къси вериги на доставки

Публикувани са насоки за кандидатстване
Фермерският пазар в Пловдив до художествена галерия на главната улица няма да кандидатства по 16.4

Фермерският пазар в Пловдив до художествена галерия на главната улица няма да кандидатства по 16.4

След като на 13 юли 2020 г. бе обявен първи прием по подмярката 16.4 „Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки“, земеделското министерство подготвя втори прием.

В сайта на министерството са публикувани насоки за кандидатите. Бюджетът по подмярка 16.4 бе 15,6 млн. лв. при първия прием, а за предстоящия втори е почти 13,7 млн. лв.

Допустими за подпомагане кандидати са обединение за къса верига на доставки или обединения за местни пазари.

Кои могат да кандидатстват

Кандидатите трябва да са юридически лица, регистрирани по Търговския закон или дружества по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД). Те трябва да представят колективен проект за сътрудничество за изграждането и развитието на къса верига за доставки или за изграждане и развитие на местен пазар.

Участниците в обединението за къса верига на доставки могат да бъдат само земеделски стопани, регистрирани съгласно Наредба № 3/1999 г., включително групи или организации на производители; предприятия в областта на преработката на храни; търговци на дребно, регистрирани по Търговския закон.

В обединение за местен пазар могат да участват земеделски стопани, регистрирани съгласно Наредба № 3/1999 г., включително групи или организации на производители, чиито членове са само земеделски стопани, и/или земеделски стопани, предлагащи на пазара преработена собствена продукция.

Задължителни условия

Задължително е поне двама участника да си сътрудничат в обединението за къса верига на доставки или в обединението за местен пазар, най-малко единият от които да е земеделски стопанин.

Участниците в обединенията, както и обединенията трябва да отговарят на определението за микро, малко или средно предприятие, съгласно Закона за малките и средните предприятия.

Участниците, земеделски стопани и предприятия в областта на преработка на храни, трябва да произвеждат продуктите, с които участват в обединението.

Кандидатите представят колективен проект за сътрудничество, в който е посочен териториален обхват на действие, брой и вид на участниците, дейности, които ще се извършват от обединението, продукти, включени в предмета на сътрудничеството,  инвестиционен и бизнес план за изпълнение на дейностите и план за популяризиране.

Участниците в обединението трябва да са вписани по реда на чл. 39 или чл. 40 от Наредба № 26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, когато е приложимо.

Подпомагането за създаване и развитие на къси вериги на доставки обхваща само вериги на доставки, които включват не повече от един посредник между земеделския стопанин и потребителя.

Финансова помощ

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е в размер на 13 690 600 лв.

Максималният размер на допустимите текущи разходи за един проект е 68 453 лв. за всяка календарна година за изпълнение на колективния проект.

Максималният размер на допустимите разходи за популяризиране за един проект е 39 116 лв. за всяка календарна година, свързани с изпълнение на колективния проект.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 977 600 лв.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 15 000 лв.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 на сто от общите допустими разходи за изпълнение на проектното предложение.

Leave a Comment