Актуална растителна защита за периода

Из Бюлетина на Областна дирекция по безопасност на храните, отдел “Растителна защита“ – Пловдив – 3 юли

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ ВРЕДИТЕЛИ ПО СЕМКОВИТЕ КУЛТУРИ

Струпясване по ябълката /Venturia inaequalis/

струпясване по ябълката
Струпясване – признаци по листата

Развитие на патогена: край на гърмеж на аскоспори. В ябълковите масиви без допусната зараза за предпазване на новия прираст може да се извършват превантивни пръскания с контактни средства през  8-10 дни като Дитан М 45 0.3%, Полирам ДФ 0.2% или други.

При пропуски в редовната растителна защита (РЗ) и допусната силна зараза да се ползват с предимство препарати за растителна защита (ПРЗ) с активна база Додин , които имат стопиращ иизкореняващ ефект върху петната. Задължително да се прилага ротация на използваните фунгицидни средства, един и същи фунгицид може да се включва до три пъти в рамките на една вегетация.

В масиви с преобладаващ сортов състав чувствителен на брашнеста мана е необходимо да продължи комбинираната борба през 10-12 дни. При влошаване на агрометеорологичните условия с предимство да се ползват системни ПРЗ като Силит 40 СК 0.16%, Скор 250 ЕК 0.02% и други.

Листозавивачки

На всички овощни градини с доказано нападение е необходимо да се извърши поредно пръскане срещу първо лятно поколение. В плододаващите градини да се ползват инсектициди, имащи едновременна регистрация срещу ябълковия плодов червей и листозавивачките.

Червен овощен акар /Panonychus ulmi/

Праг на икономическа вредност ябълки 3-4 подвижни форми на лист; круши, 5-7 подвижни форми на лист; сливи 3-5 бр./лист; Сухото и горещо време през летните месеци ще благоприятства по-масовото разпространение на акара и ще е предпоставка за завишаване на плътността от неприятеля. Лятно третиране на този етап е оправдано само в градини с достигнат праг на вредност.

ВРЕДИТЕЛИ ПО КОСТИЛКОВИТЕ КУЛТУРИ

Източен плодов червей /Grapholitha molesta/

Развитие на второ поколение: начало на излюпване – 02.07. Праг на икономическа вредност млади градини 1-1.5% нападнати клонки; плододаващи градини 1.5% повредени леторасти; Повредените леторасти клюмват и изсъхват в мястото на повреда се наблюдава смолотечение. Да се извърши първо пръскане срещу второ поколение на неприятеля в масивите от праскови при доказан ПИВ в периода: – 04-06.07 за всички агроекологични райони. Следващите две пръскания да се извършат през интервал от 10-12 дни, според последействието на използвания препарат.

Сливов плодов червей /Laysperesia funebrana/

Развитие на второ поколение: начало на излюпване- 03.07. Праг на икономическа вредност: 0.8-0.1% пресни вгризвания в плодовете или 2бр. пеперуди за седмица. Плътността от неприятелят е висока за всички масиви в областта и надхвърля прага на вредност. Да се извърши първо пръскане срещу второ поколение на неприятеля в периода: – 04-06.07 за всички агроекологични райони. Следващите две пръскания да се извършат през интервал от 10-12 дни, според последействието на използвания препарат.

ЛОЗЯ

Брашнеста мана по лозата Оидиум /Uncinula necator/

брашнеста мана по лозата - оидиум
Оидиум

По зърната се образува рехав белезникав налеп, който по-късно става сиво белезникав. На мястото на повредата тъканите се втвърдяват, зърната се напукват, семките се показват и сокът започва да изтича. Нестабилната агрометеорологична обстановка налага да продължат редовните третирания в лозовите масиви през 10-12 дни със системни средства Пиринекс 48 ЕК 0.15%, Ранер 240 СК 0.03% или други.

Да се осигури оптимално покритие на всички вътрешни части от главината; – Да се прилага просветляваща, лятна резитба – колтучене, филизине – осигуряваща по-добро проветряване на гроздовете.

Мана по лозата /Plasmopara viticola/

В масивите на областта преминава най-уязвимата фенофаза от развитието на лозята големина на завръза “грахово зърно”. Към датата на наблюдение степента на нападение е слаба- единични петна по листа. След обилните валежи през изминалия период е необходимо да се извършат третирания за предпазване на ресата и новия прираст от заразяване със системно действащи фунгициди. За да се избегне натоварването с комбинации от различни фунгициди могат да се използват регистрираните продукти за едновременна борба срещу мана, оидиум и сиво гниене по лозата – ЕКЛЕР 49 ВГ, КУАДРИС 25 СК И ШАВИТ. Ф 72 ВДГ.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ

Цикада /Hyalesthes obsoletus/

цикади
цикада

На всички посеви домати, картофи, пипер, патладжан, магданоз, кервиз да се извърши второ площно пръскане в периода – 04-06.07 Следващото площно третиране да се извърши след 10-12 дни, в зависимост от метеорологичните условия през периода и последействието на избрания инсектицид. Във връзка с продължаващото излитане на цикадката е важно едновременно с площното третиране да продължи окрайчването до 50-80 метра дълбочина на ивицата плевелна растителност в целинните места и пасища, граничещи с зеленчуковите площи. Пръскането с инсектицидите МОСПИЛАН 20 СП – 25г/дка, ГАЗЕЛ – 25г/дка и ХИПО СП – 25г/дка трябва да се извършва при тихо и слънчево време в часовия интервал между 9-11 часа сутринта, когато цикадката е по-слабо подвижна и се намира върху гостоприемника.

Листни въшки /Aphis sp./

Праг на икономическа вредност: Пипер – 5 % нападнати растения с единични колонии; Домати – 10% нападнати растения и образуване на първите колонии; Краставици – 7-10% нападнати растения с единични колонии; Борбата срещу листните въшки не трябва да се подценява, те са вектори преносители на опасни вирусни болести по зеленчуковите култури.

Колорадски бръмбар /Leptinotarsa decemlineata/

Развитие на второ лятно поколение: начало на излюпване. Праг на икономическа вредност: картофи 20% нападнати растения патладжани 3-4 ларви /растение. Да се обследват посевите картофи и патладжан и при доказан ПИВ да се извърши пръскане срещу ларвите на неприятеля. Борбата да се насочва срещу преобладаващи ларви втора – трета възраст от новото поколение.

Ъгловати петна /Бактериен пригор/ по краставица /Pseudomonas syringae pv. lachrymans /

ъгловати петна
Ъгловати петна по краставицата

 

Установени са първи прояви в полска среда. По листата се появяват мазни, ъгловати петна, ограничени от периферията. При висока атмосферна влажност долната страна на петната се покриват с жълти, мътни капчици – бактериален ексудат. В сухо време петната просъхват и лъщат на светлина. Причинителят на болестта се запазва по семето, в растителните остатъци и почвата. Бактерията се разнася на близки разстояния с поливните води. Превантивни мерки за борба: – След откриване на първите признаци да се приложи незабавно унищожаване на болните растения. – Да се отстраняват засегнатите листа, като се изчакат обедните часове, когато ексудата е засъхнал. – Да се извършват 2-3 сгъстени пръскания през 7-8 дни с медсъдържащи средства.

Бактерийни прояви по пипера

Регистрирани са първи прояви от заболяването в посеви пипер. Да продължат редовните обследвания. При установяване на прояви от болестта да се извършат третирания с медсъдържащи продукти.

ТЮТЮН

Див огън по тютюна

Да продължат редовните обследвания. При установяване на прояви от болестта да се извършат третирания с медсъдържащи продукти.

Мана по тютюна /Peronospora tabacina/

Обилните валежи през изминалия период са предпоставка за поява и развитие на болестта. Да продължат превантивните третирания на всички посеви тютюн с контактни средства през интервал 10-12 дни

Тютюнев трипс

тютюнев трипс
Тютюнев трипс

Топлото и сухо време стимулира намножаването на трипса в полска среда. Повредите се причиняват от възрастно и ларвата на трипса. Преките повреди, които той нанася са известни като “бяла жила” по листата, а косвените като преносител на вируса на доматената бронзовост /пръстеновидна некроза/ по тютюна TSWV. В полска среда към датата на наблюдение отчитаме бронзовост -5-6% , и вирусни прояви на 7-8% в отделни масиви. За борба срещу масови прояви от вирози и бронзовост е необходимо да продължат редовните предпазни пръскания през 10-12 дни срещу комплекса от икономически важни неприятели по тютюна.

С пълния текст на бюлетина можете да разполагате ако се абонирате за него в ОДБХ, отдел “Растителна защита”

Контакти: Пловдив бул.”Марица”86, E-mail:odbh_plovdiv@abv.bg, Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76

Leave a Comment