Д. Танева: Европарламентът одобри преходната национална помощ до 2027 г.

Десислава ТаневаПо предложение на България и благодарение на българските евродепутати от всички политически партии, Европейският парламент гласува запазването на Преходната национална помощ с нова референтна година. 471 от членовете на ЕП гласуваха за запазване на бюджета по нея с нова референтна година – 2018 г., съобщи снощи във фейсбук страницата си земеделският министър Десислава Танева.
Изменението е било предложено от Асим Адемов, евродепутат от групата на ЕНП и група от 86 евродепутати. Големият успех страната ни дължи на всички български евродепутати, посочва министърът и ги изброява: Асим Адемов, Атидже Алиева-Вели, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Александър Йорданов, Ева Майдел, Емил Радев, Ангел Джамбазки, Андрей Слабаков, Елена Йончева, Иво Христов, Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Петър Витанов, Радан Кънев, Сергей Станишев и Цветелина Пенкова.
С помощта ще продължат да се подкрепят до 2027 г. стопаните на овце и кози, биволи и говеда и тютюнопроизводителите.
Преходната национална помощ бе одобрена и по време на Съвета на министрите на земеделието, който се проведе в началото на тази седмица в Люксембург, по настояване на България. В преговорите в Съвета се постигна запазване на настоящото ниво на обвързаната с производството подкрепа – 13+2 % от общия пакет директни плащания.
Очаква се Европейският парламент да гласува окончателно предложението до края на седмицата, след което ще започнат триалозите между Съвета на ЕС, Европейския парламент и Европейската комисия, които ще оформят окончателния текст на бъдещия регламент.

Leave a Comment