Би Би Си: Ето защо коронавирусът е толкова смъртоносен

Ковид-19Един прост вирус спря живота, такъв, какъвто го познаваме.

И преди сме се сблъсквали с вирусни заплахи, включително пандемии, но светът не е спирал и не се е затварял при всяка нова инфекция или грипен сезон.

И така, какво представлява този коронавирус? Кои са странностите на биологията му, които представляват уникална заплаха за нашите тела и живота ни? Така започва Джеймс Галахър публикацията си в Би Би Си, в която цитира британски специалисти.

Майстор на измамата

В ранните етапи на инфекцията вирусът е в състояние да заблуди тялото.

Коронавирусът може да се разраства в белите ни дробове и дихателните пътища и въпреки това имунната ни система смята, че всичко е наред.

„Този ​​вирус е брилянтен, позволява ви да имате вирусна фабрика в носа си и в същото време да се чувствате напълно добре“, казва проф. Пол Ленер от университета в Кеймбридж.

Клетките на нашето тяло започват да отделят химикали – наречени интерферони – след като бъдат поразени от вирус и това е предупредителен сигнал за останалата част от тялото и имунната система.

Но коронавирусът има „невероятна способност“ да изключи това химично предупреждение, казва проф. Ленер. „Прави го толкова добре, че дори не знаете, че сте болен“.

Той казва, че когато погледнете заразените клетки в лабораторията, не можете да разберете, че са заразени и въпреки това тестовете показват, че „крещят от вирус“ и това е само една от „картите-жокери“, които вирусът може да играе.

Държи се като убиец „удрям и бягам“

Количеството вирус в нашето тяло започва да достига пик в деня преди да започнем да се разболяваме.

Но отнема поне седмица, преди Covid да прогресира до степен, в която хората се нуждаят от болнично лечение.

„Това е наистина брилянтна еволюционна тактика – не си лягате, а излизате и си прекарвате добре“, казва проф. Ленер.

Така че вирусът е като опасен шофьор, бягащ от местопроизшествието – вирусът е преминал към следващата жертва много преди да се възстановим или да умрем.

По категоричен начин, „вирусът не се интересува“ дали ще умрете, казва проф. Ленер, „Това е вирус, който се задейства и отдръпва“.

Това е огромен контраст с оригиналния сарс-коронавирус през 2002 г., когато хората веднага се разболяваха, така че бяха лесни за изолиране.

Ново е, така че телата ни са неподготвени

Помните ли последната пандемия? През 2009 г. имаше огромни страхове за H1N1 , известен още като свински грип.

Оказа се обаче, че този вирус не е толкова смъртоносен, колкото се очакваше, защото възрастните хора вече имаха известна защита. Новият щам беше достатъчно подобен на някои, които сме срещали в миналото.

Има четири други човешки коронавируса, които причиняват симптоми на обикновена настинка.

Проф. Трейси Хюсел от Университета в Манчестър каза: „Този вирус е нов, така че не смятам, че имаме много предишен имунитет.“

Новото на Sars-CoV-2 е, че предизвиква „силен шок за имунната ви система“. Тази липса на предварителна защита е сравнима със заразата от шарка, която европейците са водили със себе си в Новия свят, и която е имала смъртоносни последици.

Изграждането на имунна защита от нулата е реален проблем за възрастните хора, тъй като имунната им система е бавна.

Научаването да се борим с нова инфекция включва много проби и грешки на имунната система.

Но в по-напреднала възраст ние произвеждаме по-малко разнообразен набор от Т-клетки – основен компонент на имунната система – така че е по-трудно да се намерят такива, които могат да се защитят срещу коронавируса.

Той прави странни и неочаквани неща с тялото

Covid започва като белодробно заболяване (дори там прави странни и необичайни неща) и може да повлияе на цялото тяло.

Проф. Мауро Джака от Лондонския кралски колеж казва, че много аспекти на Covid са „уникални“ за болестта и че всъщност „тя е различна от всяка друга често срещана вирусна болест“.

Той казва, че вирусът не само убива белодробните клетки, но и ги корумпира. Клетките са наблюдавани да се сливат в масивни и неправилно функциониращи клетки – наречени синцитий – които сякаш се залепват.

И проф. Джака казва, че можете да имате „пълна регенерация“ на белите дробове след тежък грип, но „това не се случва“ с Covid.

„Това е доста особена инфекция“, каза той.

Съсирването на кръвта също се обърква странно в Ковид. Съсирването на химикалите в кръвта е „200%, 300%, 400% по-високо“ от нормалното при някои пациенти с Covid, казва проф. Бевърли Хънт от Кралския колеж в Лондон.

Тя каза пред Inside Health : „Съвсем честно, през много дългата ми кариера никога не съм виждала група пациенти с толкова лепкава кръв“.

Тези ефекти върху цялото тяло могат да се дължат на клетъчната врата, през която вирусът се разхожда, за да зарази нашите клетки – наречен ACE2 рецептор. Той се намира в цялото тяло, включително в кръвоносните съдове, черния дроб и бъбреците, както и в белите дробове.

И ние сме по-дебели, отколкото трябва да бъдем

Covid протича по-лошо, ако сте със затлъстяване, тъй като щедрата талия увеличава риска от нужда от интензивно лечение или смърт.

Това е необичайно.

„Неговата много силна връзка със затлъстяването е нещо, което не сме виждали при други вирусни инфекции. При други белодробни болести хората със затлъстяване често се справят по-добре, отколкото по-зле“, каза проф. Сър Стивън О’Рахили от университета в Кеймбридж.

Мазнините, отложени в тялото, в органи като черния дроб, причиняват метаболитни нарушения, които изглежда се комбинират по лош начин с коронавируса.

Затлъстелите пациенти са по-склонни да имат по-високи нива на възпаление в организма и протеини, които могат да доведат до съсирване.

Leave a Comment