Съветът на министрите реши: Фермерите ще прилагат задължителни неплатени еко схеми

Дори и по-дребните стопанства ще бъдат обвързани със задължителни екологични стандарти

земяКакво е финалното предложение на земеделските министри на държавите в ЕС за следващата обща селскостопанска политика (ОСП)? Общият подход, споразумение между министрите, за който те вече ще могат да преговарят с Европейския парламент, бе обобщен в редовния бюлетин на МЗХГ:

Договорената позиция предлага някои сериозни ангажименти на държавите членки за по-голяма амбиция по отношение на околната среда посредством инструменти като задължителни екосхеми (новост в сравнение с настоящата политика) и по-строго обвързване с условността. Същевременно договорената позиция позволява на държавите членки да разполагат с необходимата гъвкавост относно начина на постигане на целите в сферата на околната среда.

Ще има двугодишна „пилотна фаза“ за екосхемите и държавите членки ще разполагат с гъвкавост във връзка с начина на разпределяне на средствата, в рамките на различните практики за екологизиране.

Съгласно предвиденото в реформата на ОСП, на държавите членки ще бъде предоставена повече гъвкавост при оформянето на правилата и разпределението на средствата чрез разработването на национални стратегически планове, но за сметка на това те ще бъдат задължени да демонстрират по-голяма амбиция в областта на околната среда в сравнение с настоящия период.

Общо подпомагане при задължителен минимум зелени практики, допълнително – при надхвърлянето му

Някои конкретни примери за това как държавите членки ще спазват по-високи екологични стандарти, обсъдени и договорени по време на двудневното заседание на Съвета са: земеделските стопани ще получават финансова подкрепа, при условие че приложат практики, благоприятни за климата и околната среда, с цел още по-голямо екологизиране на ОСП; земеделските стопани, които надхвърлят основните изисквания в областта на околната среда и климата, ще получават допълнителна финансова подкрепа чрез въвеждането на екосхеми.

Тези нови инструменти за опазване на околната среда и климата ще бъдат свързани със специален бюджет, който представлява част от бюджета за директни плащания. Тази част от бюджета ще бъде в размер на 20%, което означава, че средствата ще се деблокират при използването на екосхеми.

Двугодишна пилотна фаза за екосхеми

Първоначалната пилотна фаза от две години ще гарантира, че държавите членки ще избегнат загубата на така необходимите средства, като същевременно се запознаят с новите инструменти. Примерите за екосхеми включват практики като прецизно земеделие, агролесовъдство и биологично земеделие, но държавите членки ще имат възможност да разработват свои собствени инструменти въз основа на нуждите си.

Всички земеделски стопани, дори и по-дребните, ще бъдат обвързани с по-високи екологични стандарти. За да бъдат подпомогнати в този преход към екологизиране, дребните земеделски стопани ще подлежат на по-опростен контрол с намалена административната тежест, като същевременно се гарантира техния принос за постигането на целите в областта на околната среда и климата.

В следващия програмен период се запазва изключването от механизма за финансова дисциплина за бенефициери, които получават директни плащания до 2 000 евро.

Двойно повече пари за организации и групи

 

Съгласно постигнатото споразумение, подпомагането в други сектори чрез оперативни програми на организации и групи производители, е увеличено от 5% на 10% от стойността на предлаганата на пазара продукция.

Доброволен таван до 100 000 евро, но може да е и по-голям

В проекта на регламент беше отразено решението, взето от лидерите на държавите членки на Европейски съвет, за доброволно прилагане на таван на директните плащания над 100 хиляди евро. Таваните ще се отнасят само за СЕПП, като се запазва възможността за приспадане на разходите за труд, свързани със земеделска дейност.

 

Обвързаната подкрепа както досега

Oбвързаната подкрепа ще остане непроменена по отношение на процентите (13% + 2%).

Всяка държава-членка може да вземе решение до 1% от директните плащания да се обвържат с участие на бенефициентите в инструменти за управление на риска. Позицията на Съвета е резултат от преговорите и работата през последните две години и половина в рамките на пет председателства.

 

 

 

 

 

Leave a Comment