Има ли проблем с продажбите на етерични масла заради остатъци от глифозат и инсектициди в тях?

В България са разрешени 27 продукта, съдържащи глифозат, и 162 инсектицида, отговаря на въпрос на депутати земеделският министър Десислава Танева

розов цвятВ България са разрешени за употреба 27 продукта, съдържащи активното вещество глифозат, което се използва за борба с плевелите. Разрешени са също така 162 инсектицида, съдържащи основно 45 активни вещества. Минималните допустими граници на остатъчните вещества са определени с регламент, отговаря писмено на въпроси на депутати земеделският министър Десислава Танева.

Въпросите, зададени от депутати на БСП касаят българския износ на етерични масла и „икономическата загуба“ на страната от невъзможността да ги реализира навън заради остатъчните количества глифозат и инсектициди в тях.

В отговора на министъра са посочени минималните допустими количества глифозат при етерично-маслените култури, които за маслодайна роза, лавандула и валериана са 2 мг/кг, а за мента, маточина, резене, бял трън и кориандър – 0,1 мг/кг. За допустимите остатъчни количества инсектициди е приложена друга таблица.

производство на розово и лавандулово масло

розово, лавандулово масло продажби

Министърът дава подробна справка за производството и продажбите на етерични масла през периода 2014-2019 г., от които се виждат данни за производството на етерични масла от 2016-а до 2019 г. Данните за продажби на лавандулото и розово масло обаче са до 2018 г.

Десислава Танева посочва в отговора си, че при спазване на законодателството, добрите растителнозащитни практики и интегрираното управление на вредителите не се очаква остатъчните количества пестициди да са над разрешените.

 

Leave a Comment