Продажбата на пестициди в Швейцария е под 2000 тона през 2019 г.

Отчетен е ръст на биологичните продукти за растителна защита и на пчелния мед

швейцарско село АлбиненПродажбите на глифозат намаляват за шеста поредна година в Швейцария, докато търсенето на органични продукти за растителна защита нараства, както и производството на пчелен мед.

Общите продажби на пестициди в Швейцария през 2019 г. са по-малко от 2000 тона. Това се доказва от статистиката на Федералната служба по земеделие (FOAG) за продажбите на продукти за растителна защита в периода от 2008 до 2019 г., пише agroxxi.ru.

През 2019 г. са продадени 1950 тона пестициди, с което общите продажби са под прага от 2000 тона, се казва в прессъобщение на FOAG.

В същото време продажбите на парафиново масло, активна съставка, която може да се използва като инсектицид в биологичното земеделие, се увеличиха с 40% спрямо предходната година. За всички останали категории продажбите са намалели.

През 2019 г. продажбите на хербициди са намалели със 120 тона в сравнение с 2018 г., докато продажбите на пеларгонова киселина и по-специално на метамитрон са намалели значително.

Продажбите на глифозат в Швейцария намаляват за шеста поредна година и са продадени с 28 тона по-малко през 2019 г., отколкото през 2018 г. Като цяло продажбите на глифозат в страната са намалели с 63% за десет години.

В същото време общият ръст на продажбите на активни съставки, които могат да се използват както в биологичното, така и в традиционното земеделие, продължава. От 2008 г. ръстът е 55%.

Преминаването към биологични продукти, съчетано с добро време, доведе до рекордно високи реколти от пчелен мед в Швейцария през 2020 г., според офиса на Apisuisse, организацията майка на швейцарските пчеларски асоциации.

Кантоните Арка Юра, Женева, Невшател, Юра и Аргау отбелязаха събирането на повече от 40 кг мед на пчелно семейство. Средно пчеларите са успели да съберат около 30 килограма мед от всяко семейство, в сравнение с 13 килограма през предходната година.

Leave a Comment