С 605 легла за Ковид-19 разполага област Пловдив

Изпълнихме на 100% всички заповеди на здравния министър, отчете Дани Каназирева

Дани Каназирева, Ковид-19Към момента организацията на болниците за лечение на пациенти с Ковид-19 на територията на областта включва 11 болници в Пловдив, от които 6 частни, 3 държавни и 2 общински, като в последните дни се включи и  ВМА-Пловдив с 12 легла. В областта са  включени 4-те общински болници –  Карлово, Раковски, Асеновград и Първомай.

Леглата в болниците в Пловдив са 357, а в областта са 118. Разкритите легла за интензивно лечение са 52.

Допълнително, с решение от вчера, се разкриват  още 66 легла (13 в  УМБАЛ“ Каспела“, 21 в УМБАЛ “Пълмед“ и 32 в  УМБАЛ „Св. Георги“), с което общия брой на територията на Пловдив и областта стават 605.

Освен това, във всички отделения 30 % от леглата са  отделени за пациенти с  неустановен К-19, а останалите легла са  за болните с поставена диагноза. Това дава възможност да не се връщат пациенти без направен тест. Това съобщи областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева

„Към момента, най-отговорно мога да заявя, че на територията на област Пловдив всички заповеди на здравния министър са изпълнени на 100%.  Имаме още един вариант за допълнителни легла в болница  „Свети Георги“. Вече съм разговаряла с проф. Мариана Мурджева –ректор на МУ и с проф. Карен Джамбазов и до неделя Медицинският университет ще освободят административния блок на клиниката по инфекциозни болести, където е катедрата по епидемиология. Там започват веднага ремонтни дейности и от 1 януари ще бъдат разкрити  още 30 легла там,“ допълни Каназирева.

Тя подчерта, че така създадената организацията е всъщност първи и втори етап от областния план за овладяване на пандемията, който е започнат още през юни месец и бе готов до 1 септември.

„ Вече обсъждаме и третия етап,  за да сме подготвени, както и до сега, но първо ще  го обсъдим много сериозно в Медицинския щаб, след това ще  се съгласува със здравния министър. Смятам че имаме сравнително добра организация, доколкото такава може да съществува в усложняващата се ситуация, осигурили сме легла и персонал, но от тук нататък всичко зависи от организация в самите болници,“ каза Каназирева.

Според нея част от проблемите са, че от една страна има все още болници, които хоспитализират леки случаи и по този начин се заемат легла, от хора, които реално могат да бъдат на домашно лечение. От друга страна, много хора в уплахата си и паниката си, държат да бъдат хоспитализирани.

Leave a Comment