Обмисля се връщането на прозорец за пазаруване на хората над 65 г.

Полицаи ще връчват предписанията за карантина на РЗИ

Обмисля се въвеждането на няколко допълнителни мерки за намаляване на разпространението на Ковид-19 у нас, съобщиха на пресконференция днес от Националния оперативен щаб. Сред тях е връщането на заповедта от тази пролет само хората на възраст над 65 г. да пазаруват от 8:00 до 10:00 часа в магазините, а в останалите часове да бъдат връщани. Главният държавен санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев предлага още работното време на заведенията да бъде ограничено до 22-23 часа. ВУЗ-овете изцяло да преминат на онлайн обучение, а затварянето на училищата да не е по селища, а на областно равнище. Поне 50% от работните колективи да упражняват задълженията си от домашен офис.

Друго предложение е лекарите, които са имали контакт с болен от Ковид да се карантинират максимум до 3 дни и след като имат отрицателен за вируса резултат, да се връщат на работа.

Необходимо е, според д-р Кунчев, здравният министър да бъде спешно оправомощен да командирова лекари там, където те са недостатъчни.

Костадин АнгеловМинистър д-р Костадин Ангелов заяви, че в скоро време предписанията на РЗИ за карантиниране и за отпадане на карантината, ще бъдат връчвани от служители на МВР.

Здравният министър цитира наредба, според която всеки, който се е самоопределил като спешен случай, има право да бъде приет в лечебно заведения, което не може да му откаже лечение.

Д-р Ангелов информира още, че в страната ни има за 6 месеца напред количества от лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи.

Той обърна внимание на факта, че доста от заразените търсят лекарска помощ твърде късно, което значително усложнява лечението им, а понякога крайният резултат е фатален. Той силно препоръча още при първите симптоми, хората, които имат съмнение, че са болни, да потърсят, може и по телефона, личните си лекари и да се консултират с тях.

Костадин Ангелов съобщи също, че в болниците все още има пациенти, заразени с Ковид от месец март.

Leave a Comment