Слави Трифонов: Предложението на г-н Грудев не струва! ПРСР трябва да се опрости и да е без консултанти

В ЕС най-популярният модел за разпределяне на субсидии по СЕПП е по 6 хил. евро на фермер за месец, а каквото остане се раздава на площ
Слави Трифонов

Слави Трифонов

Предложението на г-н Васил Грудев за финансиране на проектите по Програмата за развитие на селските райони е неправилно. Това коментира пред Агро Пловдив председателят на Националната Био Асоциация (НБА) Слави Трифонов. Припомняме, че наскоро изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ заяви, че се обмисля в следващия програмен период субсидията по инвестиционните мерки на ПРСР да е 25% от стойността на проекта, а фондът да кредитира с още 25% изпълнението на проекта.

Субсидиите по ПРСР да са в абсолютна стойност, а кандидатстването – опростено

„Ние от 10 години искаме да се премахне процентната система за финансиране на проекти по ПРСР и да се въведе испанския модел. Ще дам пример как е в Испания“, предложи Трифонов. „Земеделец иска да закупи трактор от 100 коня – получава 10 хил. евро субсидия. За трактор от 50 коня – 5 хил. евро субсидия. За създаване на трайни насаждения – 1500 лева за декар. Така нещата ще се изчистят с магическа пръчка, а заявленията ще станат изключително прости.

Прочети още: Костадинов: Убийствените ренти в Добруджа ще закопаят и фермерите с държавно наета земя

Досега всеки, който кандидатства с проект по инвестиционна мярка на ПРСР, надува цените, за да вземе по-висока субсидия. Парите не стигат точно по тази причина. А ако се определи каква ще е субсидията за групирани по тип и вид инвестиции, средствата ще бъдат достатъчни. Субсидиите трябва да са в абсолютна стойност и така ще стигат за всички.

Слави Трифонов допълни, че НБА ще настоява да се приложи изискването всички машини над 100 хил. евро да са оборудвани с GPS, за да се вижда къде са те. Причината да искаме това е, че има случаи, в които бенефициентът връща машината на доставчика, след като мине проверката на ДФ „Земеделие“ и си получи парите, поясни той.

Друго, което НБА ще предложи, е да отпадне такса „успех“. „Наричаме така процента, който взимат консултантските фирми“, информира Слави Трифонов. „В момента за разработването на проекти по ПРСР са определени 5% от стойността на инвестицията да отива при консултантите. Системата трябва така да се опрости, че земеделският производител да може сам да си напише заявлението. Да не е необходимо да храним със земеделския си труд консултантите. В момента така са завъртяни изискванията за предаване на проект, че производителите задължително минават през хора и фирми, които да им подготвят документите. А с процента за консултанти, плащаме не само на разработчиците, но и на колегите им от фонда“, убеден е председателят. Той допълни, че най-простият начин за кандидатстване по мярка от ПРСР е в Испания. Там фермерът пише заявка какво иска да закупи, подава я и си тръгва.

Държавите в ЕС прилагат много по-справедливи плащания на площ

Относно плащанията на площ, от асоциацията са предложили няколко пъти да прилагаме германския модел. И там плащането е на площ, но браншовите организации предварително определят как да се разпредели генерално бюджетът. „Например, ако годишната сума по СЕПП е 3 млрд. евро, разпределението става така: 1,2 млрд. за плодове и зеленчуци, 1,2 млрд. за животновъдство и 600 млн. евро за зърнопроизводство. След това предварително разпределение, вече се изчислява за всеки сектор каква да е ставката за площ“, обясни Слави Трифонов.

Той припомни, че през септември браншови организации от животновъдството и производството на плодове и зеленчуци се обединиха и подписаха меморандум с искания  в този дух.

Друга система за плащания по СЕПП, която по думите на Трифонов се прилага в голяма част от държавите в ЕС, е разпределянето на постояння задължителна месечна субсидия на стопанство в размер на 6000 евро, примерно. След като се гарантира този минимум, ако има останали средства от бюджета на СЕПП, те се разпределят на площ.

 

 

 

 

Leave a Comment