Дания ще унищожи 15 млн. норки във ферми, заразили хора с Ковид-19

норкиДания ще унищожи всички норки в фермите, за да сведе до минимум риска от повторно предаване на COVID-19 на хората, съобщи датският премиер Мете Фредериксен. Правителството ще компенсира земеделските производители. Дания е най-големият производител на кожи от норки в света.

Фредериксен каза, че доклад на правителствена агенция, която проследява коронавируса в Дания, е открил мутация на вируса, установен при 12 души в северната част на страната, заразени от норки, съобщи Дойче веле .

Тя цитира, че е установено, че мутиралият вирус отслабва способността за образуване на антитела и потенциално може да направи неефективни ваксините в процес на разработка.

„Мутиралият вирус в норка може да представлява риск за ефективността на бъдеща ваксина“, каза Фредериксен на пресконференция.

„Това е много, много сериозно“, добави тя. „По този начин мутиралият вирус в норки може да има опустошителни последици в целия свят.“

Здравният министър Магнус Хейнике допълни, че половината от 783 случая на човешки коронавирус в Северна Дания „са свързани“ с норка.

Министърът на храните Могенс Йенсен каза, че сега са заразени поне 207 ферми спрямо 41 миналия месец и че вирусът се е разпространил в целия западен полуостров Ютландия.

Датските охранителни, полицейски и отбранителни сили съдействат за избиването.

 

Leave a Comment