ФАО: Цените на храните растат 5-ти месец, най-големите печалби са при зърнените

Единствено цените на месото падат 9-ти месец

зърноСветовните цени на храните продължават да растат пети месец според нов доклад на Организацията за прехрана и земеделие (ФАО) на ООН. Най-големите печалби са при зърнените култури, захарта, млечните продукти и растителните масла.

През октомври 2020 г. средната стойност на индекса на цените на храните на ФАО , който отразява международните цени на основните хранителни продукти, е 100,9 пункта, което е с 3,1% по-високо от септември и 6,0% по-високо от октомври 2019 г.

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е нараснал със 7,2% спрямо предходния месец и 16,5% спрямо октомври 2019 г. Цените на пшеницата показаха най-значителни печалби, породени от спад в експортните доставки, неблагоприятни метеорологични условия в Аржентина и продължаващ дефицит на валежи, което се отразява негативно на състоянието на зимната пшеница в части от Европа, Северна Америка и Черноморския регион. Цените на царевицата, фуражния ечемик и соргото също показаха възходяща тенденция през октомври, докато цените на ориза леко спаднаха.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 1,8% през последния месец, достигайки деветмесечен връх, главно обусловен от по-високите цени на палмовите и соевите масла. В същото време цените на рапичното масло леко паднаха в резултат на нарастващата несигурност в търсенето в Европейския съюз (ЕС) поради неотдавнашното обостряне на пандемията COVID-19 в региона.

Индексът на цените на млякото и млечните продукти на ФАО нарасна 2.2% спрямо септември, най-значително при цените на сирене, обезмаслено мляко на прах, пълномаслено мляко на прах и масло. Повишаването на цените през октомври се дължи на известно напрежение в доставките в краткосрочен план поради силното търсене на внос на пазарите в Азия и Близкия изток.

Индексът на цените на захарта на ФАО се увеличава с 7.6% в сравнение със септември, главно поради очакваните спадове в производството в Бразилия, така и за Индия, двете най-големи страни производителки на захар.

Октомврийската стойност на индекса на цените на месото на ФАО беше с 0,5 процента по-ниска в сравнение със септември и се дължи на спада в котировките за свинско месо от Германия под влияние на ограниченията за внос върху продуктите на страната от Китай; по този начин спадът продължава деветия месец от януари. Цените за говеждо и птиче месо също спаднаха, докато цените на агнешкото се повишиха при силно вътрешно търсене и ниско предлагане на износ.

Leave a Comment