Редуцират тарифните квоти за внос на земеделски продукти от трети страни

Заявления за участие в разпределянето на квотите за 2021 г. се подават от 23 до 30 ноември

zx620y348_1104747По нови правила ще се извършва управлението на тарифните квоти за внос на земеделски продукти от следващата година. За участие в разпределението вносителите трябва да подадат заявления в дирекция „Държавни помощи и регулации“ (ДПР) на земеделското министерство от 23 ноември до 14 часа на 30 ноември 2020 г.

Дирекцията в министерството е изготвила нови указания за вноса на зърно и зърнени продукти, захар, маслиново масло, ориз, консервирани гъби, чесън, говеждо, свинско и месо от домашни птици, мляко и млечни продукти, коноп, яйца и яйчен албумин и на етилов алкохол. 

Прочети още: Земята ни е дадена назаем от нашите деца – ето защо правя no till земеделие!

След оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз, количествата, за които вносителите могат да кандидатстват за разпределение по тарифните квоти за внос в рамките на СТО, са редуцирани.

Всяка лицензия се издава за конкретен продукт по Комбинираната номенклатура (КН), с определен срок на валидност и за определено количество. За лицензиите, които са издадени по общите условия (извън тарифните квоти, които се администрират чрез МЗХГ), се допуска да бъде осъществен внос на количество с толеранс от 5 % от посоченото в лицензията.

Лицензията за внос AGRIM дава право на конкретен оператор да осъществи внос на определен продукт на територията на Съюза, като в същото време го обвързва със задължението за извършване на вноса, в определения срок на валидност на лицензията и на не по-малко от 95 % от определеното количество по лицензията.

За лицензия за внос на земеделски продукти могат да кандидатстват физически или юридически лица, установени в ЕС.

Вносителите на земеделски продукти, за които се изисква лицензия за внос, се вписват служебно в регистъра в Министерството на земеделието, храните и горите. Вписването на вносителите се извършва предварително или при първото подаване на заявление за издаване на лицензия за внос на земеделски продукти.

За вписване в регистъра на вносителите на земеделски продукти, операторите представят  информационна карта по образец, съгласно приложение № 1 на Наредба за условията и реда за издаване на лицензии и сертификати при внос и износ на земеделски и преработени земеделски продукти и контрола върху вноса и износа на земеделски и преработени земеделски продукти; нотариално заверено изрично пълномощно, когато заявлението се подава чрез търговски пълномощник или друг търговски представител или упълномощено лице.

След вписване в регистъра на вносителите, търговският оператор получава идентификационен номер.

Вписването може да се извърши чрез подаване на заявление и съпътстващите го документи по електронен път.

За обезпечаване на изпълнението на задължението за внос на земеделски продукти, вносителят учредява гаранция в полза на МЗХГ (паричен депозит по сметка на МЗХГ или банкова гаранция), в размер, определен от ЕК за съответния продукт и при условия на внос – по общи условия или в рамките на тарифни квоти (Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/1239 на Комисията и Регламент за изпълнение (ЕС) 2020/761 на Комисията).

Leave a Comment