Китай ще загребе скали от Луната в края на ноември

пълволуниеПо-късно този месец китайски космически кораб ще пътува до Луната, за да загребе лунни скали за първи път от повече от 40 години. Мисията, наречена Chang’e-5, е последното от поредица от все по-сложни пътувания до лунната повърхност, водени от Китайската национална космическа администрация (CNSA), след първото докосване на кораб, Chang’e-4, от тъмната страна на Луната миналата година, съобщава nature.com/.

„Извеждането и връщането на проби от Луната е важна технологична операция“, казва Каролин ван дер Богерт, планетарен геолог от университета в Мюнстер, Германия.

Очаква се плавателният съд да излети на 24 ноември от центъра за сателитно изстрелване Wenchang на остров Хайнан. Първоначалното му изстрелване, планирано за 2017 г., беше отложено поради повреда на двигателя в китайската ракета за изстрелване Long Long 5 през март.

Мисията на Chang’e-5 е да събере прах и отломки от неизследван досега район от близката страна на Луната и да ги върне на Земята. Ако мисията бъде успешна, тя ще извлече първия лунен материал от мисиите на САЩ и СССР през 60-те и 70-те години. Лунните учени са нетърпеливи да проучат новите проби заради това, което биха могли да научат за еволюцията на Луната. Материалът може също така да помогне на изследователите да определят по-точно повърхностите на планети като Марс и Меркурий.

„Мястото за кацане беше избрано изключително разумно“, казва Харалд Хизингер, геолог от университета в Мюнстер.

Вземи и се върни

Chang’e-5 включва спускателен, изкачващ се, орбитален и връщащ апарат. След като космическият кораб навлезе в орбитата на Луната, двойката спускащ се и възходящ апарати ще се отцепи и ще се спусне близо до Монс Рюмкер, вулканичен комплекс в северната част на Oceanus Procellarum (океанът на бурите) – обширни, тъмни лавови равнини, видими от Земята.

След като корабът се прилуни, той ще пробие до 2 метра и ще удължи роботизирано рамо, за да загребе около 2 килограма повърхностен материал. Материалът ще се съхранява в асцендента за повдигане.

Спускането и изкачването ще се извършват в рамките на един лунен ден, което се равнява на около 14 земни дни, за да се избегнат екстремните температури през нощта, които могат да повредят електрониката, казва Клайв Нийл, геолог от Университета на Нотр Дам в Индиана.

Мисията е технически предизвикателна и много неща могат да се объркат, казва Нийл. Десантът може да се срине или да се преобърне, а пробите могат да избягат от кутията по пътя. „Всички се надяваме да работи“, казва той.

След като възходящият апарат се върне в лунната орбита, пробите ще бъдат прехвърлени на връщащия се. Тази среща по време на полет ще бъде сложна и „добра репетиция за бъдещо изследване на човечеството“, казва Джеймс Карпентър, координатор на изследванията за изследване на хора и роботи в Европейската космическа агенция в Нордвийк, Холандия. Китай планира да изпрати хора на Луната около 2030 година.

След това космическият кораб Chang’e-5 ще се върне обратно на Земята, като десантът ще се спусне с парашут във Вътрешна Монголия, северено от Китай, вероятно някъде в началото на декември.

Обратно на Земята

Повечето от лунните проби ще бъдат съхранявани в Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките (NAOC) в Пекин, казва Ли Чунлай, заместник главен дизайнер на мисията Chang’e-5. Част от материалите ще се съхраняват на отделно място, безопасно от природни опасности, а някои ще бъдат заделени за публично показване, казва Ли.

Leave a Comment