Отвориха до 10 февруари 2021 г. две мерки за инвестиции и преработка в рибарство

Мярка 2.2 е с бюджет от 2,8 млн. лв., мярка 5.4 разполага с 5,9 млн.

От днес стартират приеми по две мерки от Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. на стойност 8,7 млн. лв. Това са мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ и мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури”.

Рибарникът на Ерим Фиш

Рибарникът на Ерим Фиш

Бюджетът по мярка 2.2 е над 2,8 млн. лв. Прилагането й е насочено към изграждане на нови предприятията за аквакултури и модернизацията на съществуващи, както и диверсификация на доходите чрез развиване на допълнителни дейности. Целта е да се повиши конкурентоспособността в сектора на аквакултурите и да се подобрят безопасността и условията на труд.

Минималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ за един проект е 30 хил. лева, а максималният е 550 хил. лева. Тук могат да кандидатстват лица, регистрирани по Търговския закон, които развиват или ще развиват дейност в сектор „Аквакултури“.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 10 февруари 2021 г.

Бюджетът по мярка 5.4 е 5,9 млн. лв. Прилагането й също е насочено към изграждането на нови и модернизация на съществуващи предприятия. Целта е насърчаването на инвестиции в преработването на продукти от риболов и аквакултури. По мярката могат да кандидатстват еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект не трябва да бъде по-малък от 20 хил. лева, а максималният да е до 1 млн. лв.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 10 февруари 2021 г.

Подаването на проекти се извършва изцяло по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на Европейския съюз в България (ИСУН 2020). Необходимо е използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Leave a Comment