Нови Ковид зони в ДКЦ-та в страната ще поемат всички със съмнение за зараза

Личните лекари ще изпращат хора със съмнения за болестта в Ковид-зоните, където те ще бъдат обстойно преглеждани и изследвани, след което отново личните лекари ще решават дали е нужно хоспитализирането им

Костадин АнгеловНови Ковид зони ще бъдат открити във всички диагностично-консултативни центрове (поликлиники) в страната. В тях ще има екипи от лаборант, лекар и медицинска сестра. След направление от личния лекар, всички хора със съмнение, че са заразени, ще бъдат клинично преглеждани в тези зони, ще им бъдат направени изследвания, в това число и с антигенни тестове, а при необходимост и рентгенови снимки. Ако диагнозата за Ковид-19 се потвърди, изследваните пациенти ще бъдат насочвани към личните лекари, които трябва да решат дали те да останат на домашно лечение или да бъдат изпратени в болница. Това съобщи тази вечер на извънредна пресконференция зравният министър д-р Костадин Ангелов.

Д-р Ангелов посочи, че мерките се взимат, за да бъде намален натискът върху болниците.

На извънредно заседание, което ще се проведе още утре, правителството ще одобри допълнителни 80 млн. лв. за новите мерки.

От тях 5 млн. лв. ще бъдат насочени към личните лекари. Те ще получават допълнително по 1000 лв. месечно.

В Ковид зоните в поликлиниките за всички на първа линия също ще има по 1000 лв. плюс 10 лв. за всеки преминал пациент.

Към големите болници ще бъдат разпределени 50 млн. лв. с условието там 50% от леглата да са за лекуване на вирусното заболяване.

Всички останали лечебни заведения трябва да разширят броя на леглата, предназначени за заразени, от 10 на 20%.

15 млн. от средствата ще са за закупуване на допълнителен брой антигенни тестове.

Новите мерки се залагат, тъй като в последните дни цялата страна е в „червената зона“, поясни здравният министър. Това означава, че е прехвърлена линията от 300 болни на 100 000 души население. „Почти всеки трети изследван човек в страната е с Ковид“, обобщи той.

 

 

Leave a Comment