Риболовен клуб „Балканка“ предупреди за водни войни, ако фермерите ползват по 50 куб. вода за поливане

сондаж за водаРиболовен клуб „Балканка“ предупреди, че ще има „водни войни“, ако се приеме законопроектът на Закона за водите, който разрешава на фермерите да ползват безплатно по 50 куб. м. вода за поливане.

„Ще внесем жалба до Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, ако това бъде прието“, съобщи пред БНР инж. Димитър Куманов от „Балканка“. В момента дори за кладенците с разрешена консумация до 10 кубика вода на ден България има проблем с ЕК, тъй като това не отговаря на Рамковата директива за водите, припомни той.

Всеки от регистрираните земеделци, които не могат да ползват съоръжения на „Напоителни системи“, ще може да построи в своето стопанство сондажен кладенец или да направи водохващане от река, гласи проектът.

„Водата е общо наследство, което в момента се подарява на земеделците. Това е социализъм, даже комунизъм“, заяви Куманов. Според него заради безконтролното ползване на подземни и наземни водоизточници нивото на подземните води в целия регион ще се понижи.

Това ще засегне ползвателите на всички други кладенци, преминали през целия разрешителен режим досега, категоричен е Куманов. Така по думите му „някои хора ще бъдат по-равни от другите“.

Когато се дават разрешителни за водовземане от реки, има условия например за екологичен отток, рибни проходи. Сега според Димитър Куманов тези неща се елиминират напълно и на тяхно място идва анархията.

При малка рекичка или поток и десет водохващания едно след друго, може да се стигне до водни войни в летния сезон, прогнозира той.

Според „Балканка“ в момента ресурсите на подземните води са доста по-експлоатирани, отколкото би трябвало.

 

Leave a Comment