55% от пакета за възстановяване на ЕС ще са за млади фермери и цифровизация

37% от средствата (8,07 млрд. евро) ще са за биологични фермери, еко-мерки и хуманно отношение към животни
Сумата за стартиране на бизнес от млади фермери се увеличава от 70 000 на 100 000 евро

ЕС, БрюкселПарламентът и Съветът на земеделските министри постигнаха предварителна сделка днес, 10 ноември, относно пакета за възстановяване на ЕС за фермери, производители на храни и селски райони, който трябва да повиши тяхната устойчивост. Бюджетът на пакета е 8,07 млрд. евро.

Политическото споразумение трябва да бъде официално одобрено както от Парламента, така и от Съвета.

Преговарящите се съгласиха всички средства, предоставени на разположение на селските общности, от инструмента за възстановяване от Ковид-19 на ЕС да се освободят през 2021 и 2022 г. Около 30% от помощта от 8,07 милиарда евро ще бъде налична през 2021 г. а останалите 70% ще бъдат освободени през 2022 г., се казва в договорения текст.

Евродепутатите успяха да осигурят най-малко 37% от средствата за възстановяване за биологични фермери, за дейности, свързани с околната среда и климата, и за хуманно отношение към животните.

Най-малко 55% от фонда ще подпомага стартирането на млади фермери и инвестициите във фермите, които допринасят за устойчиво, устойчиво и цифрово възстановяване. Делът на средствата за възстановяване, които страните от ЕС ще изразходват за екологично полезни практики, не трябва да бъде по-нисък от процента на пакета за развитие на селските райони на ЕС, който понастоящем се харчи за тази цел.

По-високо съфинансиране от ЕС без принос от страни от ЕС

ЕС ще финансира до 100% от допустимите мерки от допълнителните средства, предоставени от ЕС от следващо поколение. Държавите от ЕС няма да трябва да внасят допълнителни пари от националните си бюджети.

Преговарящите се съгласиха, че инвестициите, направени от фермери и преработватели на храни, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване, могат да бъдат подпомогнати до ниво от 75% от направените разходи. Евродепутатите също успяха да увеличат тавана на помощта за стартиране на бизнес от Фонда за развитие на селските райони за млади фермери от 70 000 евро на 100 000 евро.

Следващи стъпки

Текстът за инструмента за възстановяване на ЕС от следващо поколение ще бъде включен в преходния регламент на ОСП. След това договорените преходни правила за ОСП ще трябва да бъдат одобрени от Парламента и Съвета, преди да влязат в сила на 1 януари 2021 г.

Инструментът за възстановяване на ЕС трябва да бъде съгласуван от Съвета и понастоящем се преговаря в рамките на пакета за МФР и собствени ресурси.

Leave a Comment