Премиерът на Дания призна, че умъртвяването на милиони норки е грешка

1000 ферми, които осигуряват бизнес за 1 млрд. долара, и 6000 работници, приключват

норка

Датският премиер Мете Фредериксен призна вчера пред парламента, че умъртвяването на милиони норки е грешка. „Дори и да бързахме, трябваше да ни бъде напълно ясно, че се изисква ново законодателство и него го няма. Извинявам се за това“, каза тя.

Правителството се опитва да коригира това, като ускори законодателството за извънредни ситуации, но опозиционните партии твърдят, че е малко вероятно да подкрепят новия законопроект и приемането му през парламента може да отнеме време.

Председателят на Либералната партия Якоб Елеман-Йенсен заяви, че най-напред е трябвало да има компенсация за земеделските производители. Дори партиите съюзници на правителството призовават за разследване.

„Допуснати са грешки“, каза Могенс Йенсен, министър на храните, земеделието и рибарството. „Но това не променя факта, че съществува голям риск от отглеждане на норки в Дания, заразени с Ковид-19.“ Той обаче добави, че заради разпространението на коронавируса между фермите не може да си позволи да чака. „Ние просто продължаваме. Няма значение“, казва той, цитиран в бубликация на Би Би Си.

Фермери плачат

Миналата седмица Дания бе в шок, когато правителството реши да унищожи всичките около 17 милиона норки в 1000 стопанства поради разпространението на коронавирус. Страната е най-големият производител на кожи от норки в света.

В изпълнението на тази задача във фермите влязоха полицията и въоръжените сили, но въпреки организацията изпълнението на задачата ще отнеме седмици.

Фермерите, които отглеждат норки, се чувстват опустошени. Някои от тях са трето поколение производители на норки. Фермери се появиха по датските телевизии облени в сълзи.

До вчера коронавирусът бе установен в 237 ферми в Ютландия, а има още 33, за които съществуват съмнения.

Това е де факто окончателно затваря и ликвидира кожухарската индустрия, заяви председателят на датската браншова организация Таге Педерсен, който прогнозира, че 6000 работни места могат да бъдат засегнати.

Отчитаният оборот на индустрията е бил почти 1 милиард долара през 2018-19. Козината се продава на шивашката промишленост, но се използва и в някои продукти за изкуствени мигли. Китай и Хонконг в частност осигуряват най-големия пазар.

Кое наложи убиването на норките в Дания

Първоначално Covid-19 произхожда от диво животно, след това се предава на хората и по-късно те заразяват с вируса отглежданите норки. От норките Ковид-19 се връща при хората, но вече мутирал.

Няколко различни мутации са открити във вируса при норки. Тези мутации досега не са били откривани при Ковид-19 в хора. Една от тях, наречена „Клъстер 5“, предизвиква особена загриженост. Знае се, че 12 души работници във ферми за норки са се разболели от тази мутация. Проблемът при нея е, че антителата на пациентите реагират по-слабо на Клъстер 5. Именно това притесни правителството на Дания, че вирусът, предаван от норки на хора, може да компрометира ваксините, които лабораториите разработват, тъй като тяхната работа не е съобразена с този тип мутацията, която се получава при предаването му от животно на човек.

Повече от 200 други хора във фермите са се разболели от други щамове на вируса, свързани с норки.

Учени обаче подчертават, че притеснението за ваксината засега е хипотетично. Но тестовете установиха, че антителата на пациентите реагират по-слабо на Клъстер 5 и се извършват допълнителни лабораторни изследвания.

Инфекциите привлякоха широко международно внимание и накараха Обединеното кралство да забрани пътуващите от Дания.

Повече от 50 милиона норки годишно се отглеждат за козината им главно в Китай, Дания, Холандия и Полша. Има съобщения за огнища във ферми за кожи в Холандия, Дания, Испания, Швеция, Италия и САЩ, а милиони животни трябва да бъдат избити.

 

Leave a Comment