ЕК подписа 4-ти договор за доставка на 200 + 100 млн. ваксини срещу Ковид-19

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Днес Европейската комисия (ЕК) одобри четвърти договор с фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer, който предвижда първоначално закупуване на 200 милиона дози ваксина от името на всички държави-членки на ЕС, плюс опция за искане на допълнителни 100 милиона дози, които да бъдат доставени след като ваксината се е доказала като безопасна и ефективна срещу Ковид-19. Държавите-членки могат да решат да дарят ваксината на страни с по-ниски и средни доходи или да я пренасочат към други европейски държави.

Немската BioNTech и американската компания Pfizer съобщиха тази седмица, че са пред одобряване на ваксина срещу Ковид-19, която до момента е показала много добри резултати при тестването й.

Днешният договор с алианса BioNTech-Pfizer се основава на широкото портфолио от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включително вече подписаните договори с AstraZeneca , Sanofi-GSK и Janssen Pharmaceutica NV, както и приключените успешни проучвателни разговори с CureVac и Moderna. Това разнообразно портфолио от ваксини ще гарантира, че Европа е добре подготвена за ваксинация, след като ваксините бъдат доказани като безопасни и ефективни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „След обещаващото съобщение от BioNTech и Pfizer в понеделник относно перспективите за тяхната ваксина, много се радвам да обявя днешното споразумение с европейската компания BioNTech и Pfizer за закупуване 300 милиона дози от ваксината. С този четвърти договор сега консолидираме изключително солидно портфолио от кандидати за ваксини, повечето от които са в напреднала фаза на изпитванията. След като бъдат упълномощени, те бързо ще бъдат внедрени и ще ни приближат до устойчиво решение на пандемията. 

BioNTech е немска компания, която работи с базираната в САЩ Pfizer. В РНК ваксината има безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предотвратяване или борба с болестта.

Комисията взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опитът на компаниите в разработването на ваксини и техния производствен капацитет за снабдяване на целия ЕС.

Leave a Comment