Доц. Мангъров: Болните от Ковид се нуждаят от окуражаване, течности, сън и аспирин

Личните лекари да не абдикират от лечението, защото се страхуват
Д-р Атанас Мангъров

Д-р Атанас Мангъров

В отделението за Ковид-19 в Инфекциозна клиника в София има 80 болни от коронавируса. Само 30 от тях обаче трябва да са в болница. Това каза доц. Атанас Мангъров, който от вчера е шеф на Ковид отделението.

Той си обясни големият брой болнични пациенти с това, че хората предпочитат да са в медицинска среда, защото се страхуват от усложнения.

Важно е да се знае, че за разлика от другите респираторни заболявания, които протичат за 5-7 дни, заразените с Ковид-вируса боледуват между 13 и 15 дни плюс-минус няколко дни.

Когато някой има положителен тест за заразата, трябва да се настрои, че ще лежи по-дълго време, отколкото ако е заразен с грип. То е като да си със счупен крак – лежиш и чакаш да ти мине, сравни тази вечер пред бТВ доц. Мангъров.

Важно е болните да приемат достатъчно течности. Да не се страхуват, когато имат по-висока температура, защото тя е знак, че организмът се бори с вируса. По-високата температура е начинът на тялото „да свари“ вируса. Ако имат непоносимо главоболие, могат да вземат аналгитици, за да могат да спят добре, тъй като сънят е част от лечението. Добре е също така да приемат антикоагуланти на кръвта, като най-популярният е хапче от 100 мг аспирин.

Дори и болестта да се усложни като бронхопневмония, в болниците не могат нищо да направят срещу това, защото за вирусните пневмонии няма лечение. На по-късен етап е възможно да пневмонията да стане бактериална и тогава вече има лекарства, които да помогнат. Човек трябва да влезе в болница, ако има затруднено дишане, защото там ще може да му се даде кислород и в много краен случай да се интубира. Ако Ковид-19 протича без усложнения, влизането в болница е ненужно.

Как обаче болният, който лежи у дома, да установи има ли бронховпевмония и ако има, тя дали е бактериална? На този въпрос д-р Мангъров отговори недоволен, че личните лекари са абдикирали от задълженията си. Здравната система се крепи на два стълба – доболнична и болнична помощ. Ако личните лекари прислушват белия дроб по телефона и не смеят да отидат в дома на болния, за какво работят тогава, възкликна той. Те са лекари и трябва да си вършат задълженията, дори и да се страхуват. Нима войниците, когато отиват на битка не се страхуват? Страхуват се, обаче не бягат, именно защото са войници, сравни лекарят.

Във връзка с това, той посочи, че когато болните си останат у дома, личните лекари трябва да ги посещават и да следят за състоянието им.

Срещу Ковид-19 няма лечение. Кръвната плазма, ремдесивирът …, за тях само се предполага, че помагат. Според прочутия инфекционист в огромната част хората сами се справят с Ковид-19. Важно е обаче край тях да има някой, който ги окуражава и им помага да издържат по-дългия период на излекуване.

Според д-р Мангъров затварянето на държавите, на градовете или на хората по домовете им не е правилна реакция. Той даде пример с най-засегнатите в Европа страни, които и при първата, и при втората вълта на коронавируса плътно се затвориха, а броят на заразените и смъртните случаи растяха.

На въпроса дали заразените в Ковид-отделението, чиито шеф вече е д-р Мангъров, са притеснени, че именно той ще ги лекува, инфекционистът се усмихна и отговори, че болните са се зарадвали, като са го видели сред тях.

Leave a Comment