Промени в Закона за подпомагане на земеделските производители влязоха в парламента

Ползватели на държавни земи, които не си плащат аредната или наема, няма да получат правно основание

земяПроектът за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП) е внесен в парламента. Той е подготвен от МЗХГ и след като премина през обществено обсъждане до 12 октомври 2020 г., бе одобрен този месец и от правителството.

В 55-та поправка на Закона се предлага интегриране на данни от различни информационни системи. С това се цели да се подобри ефективността на разработване и прилагане на различни инструменти за финансово стимулиране на земеделските стопани, както и да се завиши контролът по прилагане на секторното законодателство.

Структурата на ИСАК ще се допълни със система за електронни услуги, която се очаква да облекчи и оптимизира административния процес. Промените в закона предвиждат възможност при обновяване на информацията в системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП) да могат да се използват и безплатни източници на информация. Заинтересованите ще могат да изразят несъгласие с данните в СИЗП по отношение на референтите парцели.

Текстовете в закона осигуряват възможност за получаване на данни от държавни и общински органи на МЗХГ.

Поради установени системни нарушения на клаузите в договорите за наем или аренда на земеделски земи от държавния поземлен фонд, свързани с плащанията на вноските до определения срок, като дисциплинираща мярка се въвежда и ограничение на правното основание за неизрядните наематели или арендатори на земи от ДПФ.

Същевременно има нови текстове, с които размерът на правно основание за участници в доброволни споразумения и служебни разпределения по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) се отчита до размера на масивите за ползване, одобрени със заповед на оправомощено лице.

Със законовите промени се гарантира правото на ползване на имоти от други земеделски стопани, които не участват в процедури по споразумяване и разпределение по ЗСПЗЗ.

За да се избегне неправомерното ползване на европейските фондове и държавния бюджет, в предложените изменения на ЗПЗП са включени текстове, с които допълнително се ограничават възможностите за получаване на подпомагане за площи, които не са включени в регистрираната ползвана площ от земеделските стопани.

Държавната помощ за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, която изтича в края на тази година, е удължена в проекта до 31.12.2023 г.

Проектът предвижда удължаване с пет години на срока за предоставяне от общинските съвети на земите от остатъчния поземлен фонд. Става въпрос за земи, за които е издадено решение на общинската служба по земеделие за признаване на правото на възстановяване на собствеността в съществуващи или възстановими стари реални граници, както и за  обезщетяване на собствениците, чиято собственост не може да бъде възстановена. Срокът изтича на 22 декември 2020 г. и има нужда да бъде удължен.

Leave a Comment