Безплатните 50 кубика на ден вода за фермери разглеждат в Екокомисията

сондаж за водаДнес в 14 часа Комисията по околна вреда и води ще разгледа проекта за промени в Закона за водите. Същественото изменение в него е, че се дава право на земеделските производители да ползват безвъзмездно от наземни и подземни водоизточници до 50 куб. метра вода за напояване за 24 часа. Те ще имат право на това, ако са регистрирани като земеделски производители и ако в съседство на имотите, които ползват, няма налично съоръжение на „Напоителни системи“.

Прочети още: Внесен е законопроектът, който ще разреши на фермерите 50 куб. вода/24 часа

Друг немалък плюс за земеделците е, че няма да е необходимо да искат разрешение за водоползването. Те трябва само да уведомят съответната басейнова дирекция 30 дни преди да поливат.

Законопроектът срещна активната съпротива на риболовен клуб „Балканка“. Инж. Димитър Куманов се закани клубът да алармира Главна дирекция „Околна среда“, ако законопроектът бъде одобрен. Той предсказа водни войни в случай, че много земеделци се подредят с водовземни съоръжения при река или пробият сондажни кладенци.

Прочети още: Риболовен клуб „Балканка“ предупреди за водни войни, ако фермерите ползват по 50 куб. вода за поливане

Законопроектът бе обявен в дневния ред на Комисията по околна среда и води за 4 ноември, но разглеждането му бе отложено.

Leave a Comment