Трагичният за „Напоителни системи“ шеф Георги Харизанов осъди прокуратурата за 11 хил. лв.

Обезщетението е за нанесени морални щети, когато бе обвинен за продажбата за скрап на напоителни съоръжения

Георги ХаризановЧленът на ГЕРБ Георги Харизанов, днес по-известен като политолог, осъди прокуратурата да му плати 11 000 лева обезщетения заради незаконно обвинение отпреди 7 години за неизгодна сделка в „Напоителни системи“, съобщи „Лекс“.

Харизанов претендира за 40 хил. лв., съдът обаче изчислява, че 11 хил. лв. са достатъчни. 6000 лева от тях са за морални вреди, а останалите – за имуществени вреди от конфискувана гаранция.

Георги Харизанов беше шеф на „Напоителни системи“ през 2011 г. по време на първото правителство на ГЕРБ, но през 2012 г. беше отстранен, след като стана ясно, че няма висше образование, а покрай скандала се разбра, че преди години е бил осъден условно за изнудване и срещу него има разследвания за кражба и закана с убийство.

През 2013 г. Харизанов беше обвинен и арестуван по ново обвинение – за сключена неизгодна сделка за продажбата на 2000 т скрап от „Напоителни системи“ на двойно по-ниски от продажните цени. След като първоначално съдът го освободи срещу гаранция от 5000 лева, през декември 2013 г. той отново беше арестуван след показания на анонимен свидетел, който го чул да казва, че иска „да се потапя при негрите в ЮАР“. Съдът прие това като доказателство, че той възнамерява да се укрие и така Харизанов остана в ареста до април 2014 г., когато беше освободен под гаранция.

Прочети още: Арестуваха шефове на „Напоителни системи“ заради унищожените за скрап тръби

Харизанов, който сега е и член на неправителствената организация „Институт за дясна политика“, е завел делото срещу прокуратурата преди две години. Той претендира 35 000 лева обезщетение за морални вреди от незаконното обвинение и 5000 лева имуществени вреди от първоначалната парична гаранция, която е платил, но след това е била отнета в полза на държавата, след като е бил повторно арестуван заради данните, че ще се укрива, разказва Лекс.

В иска си до съда той пише, че „цялото неудобство и прокурорски натиск далеч не може да опишат само като срам, безсилие или страх, а също така и гняв“, защото се е разделил със съпругата си за почти 4 месеца, включително по време на Коледните и Новогодишни празници на 2013 г.

Разследването нарушило и трудовия му процес, а информацията за обвиненията и задържането му била незабавно разпространявана от медиите, като зложелатели непрекъснато напомняли фактите за арестуването му и го наричали „обвиняем за разпродажбата на „Напоителни системи“ за скрап на безценица“.

Прокуратурата оспорва исковете на Харизанов, като изтъква неговото „обременено съдебно минало“ и водените паралелно няколко дела. Държавното обвинение подчертава, че през 2005 г. Харизанов е окончателно осъден условно на 2 години затвор с 3-годишен изпитателен срок и 1000 лева глоба. Според неговото обяснение тогава, става дума за пътен инцидент, при който колата му била ударена и с виновния шофьор се разбрали да подпише запис на заповед за 400 долара, но след това мъжът подал сигнал за изнудване, а Харизанов не можел да си позволи добра защита и така бил осъден. Когато започнал работа като държавен служител, обаче вече бил реабилитиран.

Две години по-късно Софийската градска прокуратура прекрати разследването, след като прие, че деянието не е престъпление.

Leave a Comment