ФАО: Търговията с храни се оказа имунизирана от шока на пандемията

Развиващите се страни увеличиха износа си
Намаляват продажбите на риба и месо, млечните продукти и авокадото са във възход

храни12 ноември 2020 г., Рим –  Според доклад, публикуван днес от Организацията за прехрана и земеделие на Организацията на обединените нации (ФАО), световната търговия с храни се оказа до голяма степен имунизирана срещу последиците от пандемията, а развиващите се страни дори успяха да увеличат приходите от износ.

Полугодишната прогноза за храните на ФАО, която този път се фокусира върху най-новите тенденции в разходите за внос на храни и печалбите на износителите, показва, че първата половина на годината „потвърждава високия, ако не и абсолютен имунитет на световния пазар на храни от шокове, те задействани от пандемията на COVID-19. „

Йозеф Шмидхубер, който е подготвил съответния раздел на публикацията в сътрудничество с Бинг Цяо, твърди, че „през 2020 г. общите разходи за внос на храни в световен мащаб могат да надхвърлят цифрата от 2019 г., но в същото време има тенденция към намаляване на потреблението на скъпи видове храни на фона на нарастващото потребление основни хранителни продукти „.

Резултатите от анализа показват, че развиващите се страни са допринесли активно за поддържане на търговията. В сравнение със същия период на предходната година приходите от износ през първите шест месеца на 2020 г. са се увеличили с 4,6%, докато обемите на износ на развитите страни са намалели. До известна степен този спад може да се дължи на рязък спад в износа на напитки, риба и месо, тъй като търсенето на тези стоки е по-чувствително към спада на доходите на домакинствата поради свиването на световната икономика.

За половин година световният внос на напитки е спаднал с над 12%, рибни продукти – с над 10%, но е имало 10% увеличение на търговията с животински и растителни мазнини и маслодайни семена. Докладът съдържа множество диаграми, данни и анализ на тенденциите за избрани продукти и региони.

Тенденции на хранителния пазар

Авторите на доклада отбелязват, че нивото на предлагане на пазара на зърно през сезон 2020-2021 ще бъде достатъчно, а движението на цените ще се определя от намаляване на търсенето на пшеница на фона на постоянен растеж в търсенето на фуражни зърна и ориз в света. 

През сезон 2020-2021 се очаква глобалното производство на маслодайни семена и техните странични продукти да достигне рекордни нива, а нарастващото търсене показва спад в предлагането на пазара.

Както и през предходната година, се очаква през 2020 г. производството на месо да намалее поради намаленото търсене и обема на търговията.

В същото време производството на мляко в световен мащаб ще се увеличи през 2020 г., подкрепено от полезните мусони и силната позиция на селските кооперативни мрежи, които, преодолявайки логистични проблеми, събират мляко от индийските ферми; подпомагането на производителите от Европейския съюз и Съединените американски щати за стабилизиране на пазарите също ще бъде от полза.

Както беше посочено по-горе, риболовният сектор е значително засегнат от спада в търговията. Очаква се производството да намалее през 2020 г. поради негативното въздействие на пандемията върху търсенето, логистиката, цените, труда и бизнес планирането. Уловът на риба ще намалее леко, а производството на аквакултури ще намалее за първи път от много години. Авторите на доклада отбелязват, че въздействието на пандемията върху рибния пазар и особено спадът в търсенето на прясна риба поради нежеланието на хората да посещават пазари и ресторанти, вероятно ще има дългосрочни последици и ще допринесе за иновативни производствени промени, съкращаване на веригите за създаване на стойност и появата на нови канали за разпространение.

Тропически плодове

Пандемията на COVID-19 е нарушила производствените и маркетинговите вериги за тропически плодове, главно нетрайни и относително скъпи, които за обработка изискват значителен ръчен труд и бърз транспорт, често по въздух.

Световната търговия с ананас, манго и папая намалява, като някои случаи удрят двуцифрени цифри.

В същата среда износът на банани и авокадо, напротив, леко се увеличи, въпреки че напрегнатата ситуация засегна и съответните вериги за създаване на стойност. Дребните производители бяха особено засегнати: отменените поръчки бяха придружени от по-високи цени на торове и пестициди.

Търсенето на банани нараства, тъй като реколтата се счита за санитарна и лесна за консумация, което доведе до рекордно увеличение на доставките от Еквадор и възстановяване на производството на банани в Коста Рика.

В допълнение, вносът на авокадо нараства в световен мащаб: силно търсене в Европейския съюз и значително увеличение на доставките от Кения, Колумбия и Перу повече от компенсира сезонния спад на доставките от Мексико и рязък спад на покупките от Съединените щати.

Leave a Comment