Нерегистрирани тютюнопроизводители питат могат ли да се запишат като такива за 2018 г.

тютюнНерегистрирани тютюнопроизводители запитаха днес земеделския министър Десислава Танева дали могат да се регистрират като такива за 2018 г., като докажат чрез други документи, че са отглеждали културата през посочената година. Въпросът бе зададен чрез народният представител за Благоевград Стоян Божинов по време на парламентарния контрол.

Въпросът е изключително актуален, след като в края на октомври т.г.  Съветът на земеделските министри и Европарламентът решиха преходната национална помощ да продължи да се прилага през следващия програмен период, но с нова референтна година – 2018-а.

Ежегодно крайният срок за регистриране на тютюнопроизводителите се удължава с 2-3 месеца поради нежелание от тяхна страна да се впишат. Причината е, че при изплащането на преходната национална помощ се ползва като референтна година 2009-а, което е изключително несправедливо спрямо новите тютюнопроизводители и тези, които са разширили площите след посочената година.

Министър Танева на практика не отговори на въпроса. Тя поясни, че 2018 г. не е окончателно приета като референтна за преходната национална помощ, тъй като триалозите ще продължат през декември, а окончателните текстове ще станат ясни през 2021 г.

Животновъдите са другата група производители, които получат средства по преходната национална помощ.

Leave a Comment