Оказва се, че държавата ще плаща на участниците в горските заменки над 2 млн. лв.!

Прокуратурата бездейства, спечелилите ще спечелят още

край моретоДържавата не просто няма да прибере от скандалните горски заменки опреди повече от 10 години очакваните 80 млн. лева, но ще трябва да плати на някои от участниците в тях. Това са установили от в. „Сега“, които са получили информация, след като са спечелили дело по Закона за достъп до обществена информация. Сумата, която трябва да се изплати на участници в заменките е 2,2 млн. лв., докато средствата, които са събрани от тях, са 82 253 лв.

Преди година земеделският министър Десислава Танева съобщи на пресконференция, че държавата стартира процедура за възстановяване на надвзетите суми от бенефициери. Въпреки че тогава бе съобщено, че получената от бенефициерите държавна помощ е малко над 80 млн. лв., която трябва да бъде възстановена от тях, се оказва, че процедурата наистина е за „възстановяване на надвзетите суми от бенефициери“. Бенефициерите не са случайни – прочети ТУК.

По данни на „Сега“ фирма“Трейшън клифс голф енд спа ризорт“ (свързана с рекламния бос Красимир Гергов), придобила 283 декара край морето на смешни цени, очаква компенсация от хазната в размер на 1 057 366 лв. без лихвите;

ЕТ „Минтекс-Георги Крумов“, сдобила се с 26 декара с неотразен при оценката къмпинг върху тях, очаква компенсация от хазната в размер на 23 636 лв. без лихви.

„Литекс комерс“ (на Гриша Ганчев), придобила 100 декара в близост до станцията на лифт „Снежанка“, Пампорово очаква компенсация от хазната в размер 24 039 лв.

Ракип Ибиш, придобил 24 декара на брега на язовир „Доспат“ очаква компенсация от хазната в размер на 10 252 лв. И т.н. компенсации за 2,2 млн. лв.

На 24 февруари 2020 г. главният прокурор Иван Гешев обяви, че възлага на МВР да извърши проверки по случая, но оттогава досега резултат няма. Така накрая държавата се оказва длъжник по сделки, от които се предполагаше, че е загубила.

Прегледът на списъка с ощетените и техните оценки – 29 от общо 132 сделки, онагледява цялата порочност на извършената нова оценка на имотите от държавната „Агролеспроект“, посочват от „Сега“.

Leave a Comment