Красимир Кумчев: Браво за приетото вето за превозите! Сега да се уредят сезонните работници

Красимир КумчевПловдивският фермер Красимир Кумчев приветства във фейсбук профила си приетото днес в парламента вето, което президентът Румен Радев наложи върху текстове, инкриминиращи споделеното пътуване.
Когато парламентът обсъждаше текстовете, Красимир Кумчев заяви пред Агро Пловдив, че наказателните разпоредби ще усложнят и направо ще направят невъзможно транспортирането на сезонни земеделски работници. Той поиска да се запише изрично, че превозът на селскостопански работници не влиза в категориите, които законодателят иска да удари като нелегални.
„Земеделците търсят работна ръка в няколко съседни области, тъй като работниците в селското стопанство от години не достигат. В повечето случаи те пътуват в микробуса на някой от групата, който също е работник. Тази промяна в Наказателния кодекс със сигурност ще затрудни придвижването на работниците към градините, защото то вече минава в графата „нерегламентиран превоз“. Санкцията е достатъчно голяма – отнемане на превозното средство, за да може някой да се осмели да извозва към полето и други хора от неговото населено място“, коментира тогава той.
Днес Красимир Кумчев предложи на депутатите от транспортната комисия да вмъкнат  кратък и ясен текст, който да гласи: „Инкриминирането НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ПРЕВОЗА НА СЕЗОННИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО“.
Припомняме, че законовите промени гласяха: „Който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е“.

Leave a Comment