Две години за инвестирането на предотстъпения данък

трактор BCSЕвропейската комисия одобри удължаване на срока за инвестиране на преотстъпения данък по държавна помощ „Помощ за инвестиции в земеделските стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък” с една година. Изменението е предприето по предложение на браншови организации в сектор „Земеделие“. Предвид пандемията от COVID-19 и неблагоприятните климатични условия, земеделските стопани са в невъзможност да изпълнят задълженията си.

С изменението на схемата, срокът за изпълнение на инвестициите се удължава от една на две години. Предвижда се преотстъпеният данък за 2019 и 2020 г. съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), да се инвестира в нови сгради и нова земеделска техника.

Срокът за прилагане на държавната помощ е до 31 декември 2020 г. Данъчното облекчение за 2020 г. ще се ползва с подаване на годишната данъчна декларация през 2021 г. Максималният нотифициран бюджет за  срока на прилагане е 455 млн. лв.

С цел привеждане в съответствие на националното правно основание за прилагане на помощта, са предложени промени в ЗКПО. Изменените условия по схемата ще могат да се приложат след влизане в сила на разпоредбите.

Прочети още: Данъчни промени: Срокът за инвестиране на предотстъпения данък за земеделски фирми за 2019/2020 г. да е 2 г.

Leave a Comment