Норките създадоха най-голямата политическа криза в Дания

Мете Фредериксен

Мете Фредериксен

Земеделският министър вече подаде оставка заради незаконната заповед за унищожаването на животните

Премиерът на Дания Мете Фредериксен бе изправена пред призиви на опозицията да подаде оставка, след като нейният министър на земеделието вече го направи заради незаконна заповед на правителството за унищожаване на отглежданата в страната норка.

Правителството е изправено пред най-голямата си криза, все още на фона на пандемията от коронавирус, пише Дойче Веле.

Преди това властите разпоредиха унищожаването на всички отглеждани в страната норки, за да се предотврати разпространението на COVID-19, включително и това на нов мутирал щам. Миналата седмица обаче министърът на земеделието Могенс Йенсен призна, че заповедта на правителството за избиване на норки няма правно основание. В сряда той заяви, че ще се оттегли от поста си.

„Вече нямам необходимата подкрепа от партиите в парламента“, каза той пред датската обществена телевизия DR. „Трябва да предложа оставката си.“

По-късно опозицията на страната призова премиера също да се оттегли.

норкиДатските производители на норки от своя страна заявиха, че ходът с умъртвяването на норките ще сложи край на бизнеса им завинаги.

Властите разположиха армията и полицията, за да помогнат на 1100 датски фермери за избиването на животните. В страната има между 15 и 17 милиона норки, които се отглеждат за козина, а с този брой Дания е най-големият производител в света.

Доверието на датчаните към правителството се срива през последните седмици след заповедта за унищожаването на фермите за норки, според проучване на университета в Орхус.

Проучването установи, че малко повече от половината са заявили, че се доверяват на правителството в средата на ноември, спрямо юлския връх от над 75%.

Датските власти заявиха в сряда, че норки във всички ферми, за които е известно, че са заразени, са унищожени.

Но те добавиха, че още 25 ферми са под подозрение, че са заразени.

Междувременно здравното министерство на Ирландия също препоръча да бъдат унищожени около 100 000 за норки в страната. Те се отглеждат в три ферми. Подобни действия обмисля и Швеция, след като няколко работници се оказаха заразени с коронавирус.

Leave a Comment