Още по-силно затягат мерките срещу Ковид-19 от 27 ноември

Затварят се ВУЗ, училища и детски градини, нехранителни магазини и МОЛ-ове, заведенията, спортните събития, спират и вътрешните екскурзии

Костадин АнгеловЗдравният министър Костадин Ангелов обяви, че е предложил на министър-председателя Бойко Борисов нови мерки за ограничаване на разпространението на Ковид-19. Те трябва да влязат в сила от петък, 27 ноември, ако правителството ги одобри.

Мерките са удължаване срока на извънредното епидемиологично положение с 4 месеца – до март 2021 г.; преустановяване на присъстваните занятия във всички училища за две седмици; спиране на всякакви вид спортни мероприятия, също така конгресни и частно организирани тържества; затваряне на всички нощни заведения; спиране на работата и на други заведения, доставки на храни само по домовете; преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, с изключение на банки, застрахователни компании и други такива за платежни услуги; спиране на вътрешни и външни екскурзии, без обществения транспорт.

На брифинга на Националния оперативен щаб бе съобщено, че броят на лицата, приети за лечение в болниците в България, е 5 950 в тежка и средно тежка форма на заболяване.

Над 2000 са хоспитализираните лекари.

Началникът на ВМА професор Венцислав Мутафчийски подчерта, че натискът върху болниците в системата на въоръжените сили е огромен, но той е такъв и при останалите болници.

„Готов съм да поема всякаква отговорност, но не може да си позволим да губим живота на лекари, учители. Сега е време да се държим един за друг“, каза здравният министър.

Той призна, че „разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата“. „… Защото само живите хора могат да вдигнат една държава…“

Ако мерките дадат резултат, за Коледа националният щаб може да ги разхлаби.

 

Leave a Comment