Броят на насекомите като цяло намалява, но на листните въшки расте

Германски изследователи започнаха да обобщават 35-годишни данни, получени от високо поставени капани за засмукване на насекоми

череши с листни въшкиБроят на насекомите намалява в световен мащаб. Листните въшки като носители на важни вирусни заболявания очевидно са облагодетелствани от изменението на климата. Това показва 35-годишна оценка от Института Юлиус Кюн.

Изследователи от института Юлиус Кюн и неговите предшественици в района около Кведлинбург-Ашерслебен в Саксония-Анхалт събират летящи насекоми от пролетта до есента от 1985 г. насам . В допълнение към много полезни насекоми се отчитат повече вредители, като листни въшки, които са преносители на вируси.

Учените използват капан за засмукване с височина 12 м, за да уловят насекоми. Първоначално е построен за контрол на притока на важни насекоми вредители.

Освен вредителите, там попадат и полезни насекоми като паразитни оси, мухи, бръмбари и паяци. Този така наречен улов сега се оценява за първи път със събраните данни. Причината, поради която наборът от данни е толкова интересен, е, че се връща назад за период от 35 години.

Цифрите позволяват дългосрочно наблюдение на появата на вредители и полезни насекоми, използвайки стандартизирани методи в даден регион.

„Дневният претеглен улов е намалял през десетилетията. Това е индикация, че броят на насекомите, способни да летят, също намалява в района на Кведлинбург-Ашерслебен от средата на 90-те години на миналия век “, казва д-р. Тим Цише от JKI.

„Тази тенденция обаче не може да се наблюдава по един и същ начин за всички групи насекоми. Изглежда някои вредители от насекоми са облагодетелствани от изменението на климата. Например листните въшки се появяват по-рано през годината и показват като цяло по-висока плътност в капаните за по-дълъг период от време през вегетационния сезон, “ продължава Ziesche.

Като цяло значително повече листни въшки са попаднали в капана в Саксония-Анхалт през последните 15 години, отколкото през предходните десетилетия. Това има последствия, тъй като листните въшки са носители на много растителни вируси. За да се предотвратят инфекции, понастоящем е необходимо или да се контролират въшките, или да се отглеждат нови устойчиви на вируси сортове.

Тези наблюдения обаче са само начало. Работата по оценката на обширния набор от данни продължава. В бъдеще уловът от втори всмукателен капан от същия тип на площадката Groß-Lüsewitz в Мекленбург-Западна Померания също трябва да влезе в системата.

Това по-голямо проучване включва други европейски смукателни капани. Това би трябвало да помогне да се разпознаят моделите в дългосрочните промени във видовото разнообразие. По този начин сложността на взаимодействията може да бъде разбрана по-добре.

5 Comments

 1. Pouringdgv казва:

  manuscripts underwent in the Middle

 2. CHIRPxmz казва:

  Libraries of the Carolingian era). IN

 3. Sightqrf казва:

  handwritten books were made,

 4. Nespressoeka казва:

  the spread of parchment.

 5. BlackVuemcb казва:

  among them acquired „Moral

Leave a Comment