Доц. Ангел Кунчев: Търсим 80 санитари за „Пирогов“ с по 3000 лв. заплата, а кандидати няма

д-р Ангел КунчевСега ще има протести на безработни, но нека да ви кажа, че в „Пирогов“ търсим 80 санитари със заплати от 3000 лева, а кандидати няма. Това заяви тази вечер пред бТВ Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той коментира препоръката към лекарите на д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, да не приемат и да не лекуват хора, които ги наричат невежи и конспиратори.

В личен план мога да го разбера, каза Ангел Кунчев. Той обясни, че работи всеки ден по не по-малко от 13 часа, съпругата му, която е медицински лаборант и синът му – лекар в Ковид отделение, също са преуморени. И затова, когато хората не вярват в пандемията, е естествено лекарите да имат реакция, подобна на тази на д-р Маджаров.

Относно възможността Ковид заразата да се предаде чрез допир до замърсени повърхности – пластмаси, дръжки на врати и т.н., доц. Кунчев бе категоричен, че в 99% от случаите инфекцията се предава по въздушно-капков път. Възможно е все пак в детски градини, където децата лазят по пода и лапат играчките, Ковид-19 да зарази чрез повърхности, но това са изключения. Досега за коронавирусната инфекция има 44 000 статии и някои си противоречат, но изследванията за задържане на вируса по повърхности са правени в стерилни условия. А в истинския живот слънцето например може бързо да унищожи вирусите, а ултравиолетовите лампи да го направят за минути.

Доц. Кунчев коментира, че решението да се затворят детските градини и училища е взето най-трудно. Електронното обучение на децата до 1-ви до 6-ти клас е много трудно. „Но не можем да си позволим да продължим да губим по хиляда души всеки ден“, обясни той предстоящото от петък блокиране.

Leave a Comment