Възможна ли е инфекцията с Ковид-19 чрез замърсено свинско месо?

По повод съобщението от Китай за болен работник, заразен с новия коронавирус чрез опаковка на замразено свинско, внос от Германия, немски институт опровергава

meats1Държавни медии в Китай съобщиха за работник заразен с Ковид-19 от свински джолан, доставен замразен от Германия. Инфектирането станало в хладилен склад. Следи от SARS-CoV-2 са открити върху опаковката и върху ръкохватката на вратата. Това стана повод  експерти от Германския център за оценка на риска (BfR) своевременно актуализират информацията.

Според BfR настоящите научни познания отхвърлят вероятността за заразяване с Ковид-19 чрез свинско месо.

„Според настоящите познания няма случаи, които да доказват, че е възможно хората да се заразят с новия коронавирус чрез консумация на замърсена храна. Също така, няма и сигурни доказателства за предаване на вируса чрез контакт със замърсени предмети или замърсени повърхности – като опаковки, което би довело до последващи инфекции при хората. Охладени или замразени храни от внос и опаковките им, произведени при нехигиенични условия, в региони засегнати от SARS-CoV-2, могат да съдържат вируса. Поради това, винаги трябва да се спазват основните правила за ежедневната хигиена и за приготвянето на храна“, съобщават от BfR, цитирани от българския Център за оценка на риска по хранителната верига.

Федералният институт посочва, че според настоящите познания, селскостопанските животни, използвани за производство на месо, не могат да бъдат заразени с SARS-CoV-2 и следователно не могат да предадат вируса на хората по този начин. Замърсяването на месо или месни продукти с коронавирус обаче може да се случи по време на клане, транжиране (нарязване), обработка и пакетиране на месото.

Експертите на BfR отбелязват, че не е ясно дали откритите в Китай следи от вируса произхождат от инфекциозен вирус или дали вирусът вече е бил инактивиран по време на съхранението или транспортирането. Също така, в докладите не се посочва дали следите от вируса вече са присъствали върху внесения продукт или са били пренесени на опаковката и ръкохватката на вратата от заразения работник.

В съобщението на BfR секазва, че по принцип коронавирусите потенциално могат да се предадат от заразено лице върху месни продукти, ако не се спазват хигиенните правила, например чрез директно кихане или кашляне върху тези продукти или чрез замърсени ръце. Същото се отнася и за замърсяването на повърхностите (например на опаковката). Също се отбелязва, че хигиенните правила и защитни мерки, които по принцип трябва да се спазват при клане, обработка и опаковане на месото, обикновено свеждат до минимум риска от замърсяване с патогени, което се отнася и за SARS-CoV-2. Коронавирусите не могат да се размножават във или върху храна, тъй като за това се нуждаят от жизнеспособен гостоприемник – човешки или животински организъм.

Предаването на вируса на друго лице чрез „контактна инфекция“ изглежда възможна, само ако даден човек докосва заразената храна или опаковка и след това пренесе вируса до лигавиците на носа или очите си чрез ръцете. Според настоящите научни познания, хранителният път (през устата) на предаване чрез консумация на месо не е от значение за настоящата пандемия, причинена от SARS-CoV-2.

Освен това, различните видове месо, вкл. и месото от домашни птици, по принцип трябва да се обработват термично (сготвят) достатъчно добре и равномерно преди консумация, докато изтичащият сок от месото стане бистър.

 

 

Leave a Comment