Биологичният контрол на вредителите е най-стария в света, но понякога може да се обърка

Когато човек вкарва естествени противници на вредители, без да е предвидил възможните последици, може да стане непоносимо като в Австралия
Маниока

Маниока

Разпръснати сред силно биоразнообразни гори в Югоизточна Азия, милиони фермери изкарват прехраната си чрез отглеждане на маниока. Тази парична култура – отглеждана както от дребни фермери, които притежават само един или два хектара, така и от индустриални ферми, разпростиращи се на хиляди хектари, се продава главно на предприятия, които използват нейното нишесте в пластмаси и лепила, започва статия за биологичния контрол на Би Би Си.

Осата, която спаси маниоката в Азия от щитоносните въшки

Когато маниоката е внесена за първи път в Югоизточна Азия от Южна Америка (както беше в Африка няколко десетилетия по-рано), тя е в състояние да расте без помощта на пестициди. След това през 2008 г. щитоносната въшка последва кореновите зеленчуци до региона и започна да опустошава посевите.

Пристигането на щитоносната въшка по маниоката не само оказа голямо въздействие върху поминъка на тези, които отглеждат растението, но засегна националните икономики на страните от региона.

Заместващите продукти на пазара на нишесте като царевица и картофи поскъпнаха. Имаше трикратно увеличение на цената на маниоковото нишесте в Тайланд – първият в света износител на този продукт.

„Когато въшката намали добивите с 60-80%, имате голям шок“, казва Крис Викхайс, експерт по биологичен контрол в Института за растителна защита на Китайската академия на земеделските науки в Пекин. Решението беше да се намери естественият й враг, който е паразитна оса с дължина 1 мм ( Anagyrus lopezi ), и се среща в Южна Америка. Тази оса е изключително селективна относно използването на щитоносната въшка като гостоприемник за нейните ларви. Към края на 2009 г. осата е доставена при полетата с маниока в Тайланд.

Няма подробна информация за това колко бързо осите са прогонили популациите на въшките в страната. Но към средата на 2010 г. паразитни оси се отглеждат с милиони и масово се пускат в цял Тайланд, включително със самолет, и можем да предположим, че въздействието им върху популациите от неприятеля може да се усети доста бързо“, казва Викхайс.

Този тип интервенция се нарича класически биологичен контрол. Намирате естествен хищник и го въвеждате в култура, за да ограничите разпространението на вредител. Икономическата полза за фермерите от 26 страни в Азиатско-Тихоокеанския регион възлиза на 14,6 млрд. до 19,5 млрд. долара годишно. „Действието на 1 мм оса помогна за разрешаването на голям финансов шок на световния пазар на нишесте“, казва той.

Биологичният контрол е най-старият в света и е смешно да го мислим за нов

Нашето разбиране за ползите от правилния хищник в обработваемата земя се простира от хилядолетия, въпреки че биоконтролът до голяма степен е излязъл от мода в съвременните земеделски практики. „Биологичният контрол е бил по подразбиране в продължение на хиляди години, така че е смешно да го мислим за нов“, казва Роуз Буйтенхуис, учен от независимата научна организация по градинарство, Център за изследвания и иновации Vineland, в Онтарио, Канада.

Ако биоконтролът може да бъде толкова успешен, защо сега е необичаен метод за борба с вредителите? Какво се случва, когато се обърка? И защо изследователите настояват да променят това?

Краставата жаба – обожавана в Америка, мразена в Австралия

За хората от доколумбовата МезоАмерика жабите в тръстиката били почитани като посредник в подземния свят. Земноводните произвеждат мощен токсин, способен да индуцира халюциногенни преживявания, които свещениците са използвали в ритуали, за да общуват с починали предци. Маите и други местни народи изобразяват скромната крастава жаба в произведения на изкуството.

Краставата жаба е станала в един момент мощен съюзник в задържането на вредителите, унищожаващи културите. Тя е естествен хищник на бръмбари и малки гризачи, които могат да унищожат реколтата. Но същият невротоксин, буфотенин, който жреците използваха като халюциноген, беше и основната защита на тръстиковата жаба срещу собствените й хищници и е достатъчно отровен, за да убие човек, ако е невнимателен.

Тръстиковата жаба обаче е мразена в Австралия. Внесена от Америка за биоконтрол през 1935 г., жабата процъфтява в новата си среда върху посевите от захарна тръстика в североизточните щати. Изобилието от любимата му плячка, тръстиковият бръмбар, заедно с други местни австралийски насекоми, и липсата на подходящи хищници означават, че броят на тръстикови жаби експлодира. През 2007 г. тръстиковата крастава жаба обхваща около 1,2 милиона кв. км австралийска пустиня и наброява 1,5 милиарда индивида. Обхватът й вероятно ще се увеличи с изменението на климата .

Резултатът беше опустошителен. Популациите на хищници се сринаха – видове, които обикновено обираха местни крастави жаби, като птици, вид торбест и гоани , видове големи гущери, умираха от токсина на тръстиковата крастава жаба. Австралийското правителство и местните активисти унищожават милиони жаби всяка година. Репутацията на тръстиковата крастава жаба е толкова лоша в страната, че тежкото положение на земноводните е обект на иронични детски книги.

„Краставите жаби бяха пуснати в противоречие с научните съвети по онова време“, казва Крис Викхайс. Пускането на краставите жаби „беше нещо, което никога не трябваше да се прави и е напълно невъзможно в съвременния биоконтрол – не освобождавате универсални, полифаги, гръбначни хищници. Това не е мъничко червено знаме, а масивно червено знаме ”.

И още „крастави“ примери

Тръстиковата жаба не е сама. Има най-малко десет случая на биоконтрол да се превръщат в инвазивни видове през цялата история. През Втората световна война японски и съюзнически сили пуснаха специални риби в Пасифика, за да ловят ларви на комари в опит да намалят разпространението на маларията сред войските на тихоокеанските острови. Тези малки, безвредни на вид риби сега са инвазивни видове в този район, където те бързо се разпръснаха и надминаха местните видове . Същото се отнася и за азиатската калинка в Европа, въведена за борба с листни въшки.

В резултат на подобни откази като този, използването на химически контрол – пестициди – вместо биоконтрол набира скорост през първата половина на 20-ти век. Но, с няколко изключения, противоречивият образ на биоконтрола е до голяма степен неоснователен. Успешното въвеждане на биоконтрол надхвърля неуспехите поне двадесет и пет пъти .

Остатъци от пестициди са открити в облачната гора на Коста Рика и Големия бариерен риф в Австралия. И когато пестицидите се появят на грешното място, те се превръщат в биоциди – нещо, което убива живота. Когато се извличат в околната среда около земеделските земи, те опростяват биологичните общности и влошават екосистемите . Това, което привлича учени като Крис Викхайс относно биоконтрола, е, че тяхното приложение може да бъде много по-целенасочено.

Каролайн Рийд, старши технически ръководител от Bioline Agrosciences, е съгласна. Добавете към спецификата на биоконтрола намаляване на броя на химикалите, които са безопасни за употреба и тласъкът в целия ЕС към устойчиво земеделие и ще видите защо биоконтролът става все по-разпространен. Но как работят те?

Три вида биоконтрол – хищници, паразити, патогени

Има общо три вида биоконтрол: хищници, паразитоиди и патогени. Тръстиковите крастави жаби са пример за хищнически биоконтрол. Те плячкосват тръстикови бръмбари, но за съжаление не са прекалено придирчиви (те са „многофаги“) и в Австралия започнаха да ловят други местни насекоми, които не бяха вредители.

биологична растителна защита - биоконтрол

Паразитоидите са малко по-зловещи. Често тези видове биоконтрол са видове паразитни оси или мухи, които снасят яйцата си в гъсеници или бръмбари, само за да могат получените ларви да се измъкнат от корема на своя гостоприемник, убивайки го в процеса.

Патогените могат да бъдат под формата на гъбички, вируси или бактерии, които убиват или правят гостоприемника им безплоден. Те са насочени към доста специфични видове вредители, което ги прави популярен избор за съвременните изследвания за биоконтрол, тъй като има по-малък риск те да атакуват други безвредни видове с непредвидени последици. Въпреки че, както всички разбрахме наскоро, вирусите от време на време скачат доста успешно.

Успешните биоконтроли трябва да имат висока скорост на възпроизводство, така че те да могат да се размножават бързо, когато открият вредител, да бъдат много конкретни към кои видове са насочени и да могат ефективно да търсят плячката си. На практика нито един биоконтрол не е перфектен . Вместо това изследователите балансират фино рисковете, свързани с всеки един от тях.

Паразитоидна оса върху гъсеницата на вредител по тютюна

Паразитоидна оса върху гъсеницата на вредител по тютюна

Съществуват също така три начина, по които биологичният контрол може да бъде приложен към културата: класически, консервационен и разширен подход.

Тръстичната жаба е пример (макар и по-скоро лош) за класическия биоконтрол – при който нов вид се въвежда в околната среда.

„Класическата форма на биоконтрол е специално насочена към управлението на инвазивни видове“, казва Крис Викхайс.

Биоконтролът предлага възможност да се върнете в региона на произход на този вредител, да проучите съвместно развитите природни врагове и да изберете организмите, които са много ефективни при тяхното контролиране.

Като алтернатива, в подходите за опазване, хищниците, които вече съществуват в околната среда, се популяризират чрез защита на местообитанието им. Това може да стане чрез увеличаване на количеството жив плет или поляна около полето.

От проучване за отглеждане на зеле в близост до ливади, се разбира, че броят на гъсениците, които ядат зеле, е по-малък . Това вероятно се дължи на по-голямото присъствие на паразитни оси в тези среди, казват изследователите. Въпреки това, в други случаи ливадите насърчават присъствието на видове вредители като листни въшки и бръмбари. Не е толкова просто, динамиката между земеделските земи и дивите земи трябва да се управлява внимателно.

И накрая, при разширените подходи патоген или паразит се въвежда в култура в ключов момент – може би когато вредителите започнат да се размножават или снасят яйца, или дори преди пристигането на вредителя – така че заплахата от контролните видове бързо да бъде унищожена. Предимството на този подход е, че можете да бъдете много конкретни с начина, по който се справяте с видовете вредители.

В оранжериите всичко може да е под контрол

„Разширеният контрол е много популярен в европейския оранжериен сектор“, казва Крис Викхайс. „В някои райони употребата на пестициди е нула.“

Прочети още: Интегрирана растителна защита в оранжерии или как да създадем две воюващи армии от насекоми

Оранжериите са област на биоконтрол от десетилетия, дори докато химическите пестициди са имали своя бум. Те имат голямо предимство, че са повече или по-малко затворена система, така че хищният биоконтрол няма да отлети.

През последните години популярността на биоконтрола се разпространи и в други сектори като цветарство, лозарство и плодове на открито като ягоди.

В Канада е направено проучване през 2017/2018 г., което е установило, че 92% от производителите на цветя използват биоконтрола като основна стратегия за борба с вредителите.

Учените знаят, че когато земеделските производители на големи площи преминат към биоконтрол за своите зърнени култури, инерцията ще се върне в тяхна полза. „Ако земеделският производител реши, че биоконтролът може да се използва върху пшеница или ечемик, ние сме го спечелили“, казваизследователите. Те смятат, че убеждаването на производители от страни като Колумбия, Еквадор и Кения да възприемат подобни подходи би било „голяма печалба“.

 

Leave a Comment