Министър Танева и АЗПБ реагираха светкавично на обвиненията на Ревизоро за язовирите

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) реагира бързо на днешните изявления на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в парламента. Днес Димитров поиска подкрепа от депутатите, защото по думите му „догодина ще има водна криза в земеделието, ще имате трети път избори – един път редовни, един път президентски и един път водни бунтове, защото обезпечеността (на вода) е 40-45% към днешна дата“. Министърът критикува и предложените промени в Закона за водите, които ще разрешат на земеделците да черпят до 50 куб. м. подземни и наземни води по напълно облекчена процедура.

Днес екоминистърът обвини и колегите си от земеделското министерство Десислава Танева и от регионалното министерство Петя Аврамова, за това, че воювали помежду си и по тази причина Бургас „няма да има построен язовир и станция за пречистване. Ще се случи Перник 2“, каза Димитров.

Думите на министъра на водите скоростно докара в парламента Десислава Танева.

„Обвиненията на министър Емил Димитров към министерството на земеделието са абсолютно безпочвени“, заяви тя. Танева разказа как месеци наред темата с язовирите и водоснабдяването е обсъждана в ресорните министерства. Всичко поискано е било направено, подкрепен е и вариантът за водоснабдяване на Бургас. „За първи път чувам, че има война между министерство на земеделието и на регионалното развитие“, каза още земеделският министър. Тя обясни, че по ОП „Развитие на селските райони „Напоителни системи“  ще получат 50 млн. евро за рехабилитация на основни канали, което ще увеличи площите за напояване. А от Националния план за възстановяване системите за напояване на дружеството ще бъдат цялостно възстановени.

Консултативен съвет по зърнотоПредседателят на АЗПБ Венцислав Върбанов заяви, че „земеделските производители не са причина за влошеното състояние на язовирите за питейни нужди в страната. Асоциацията напълно се разграничава от думите на министър Димитров, че производителите искат да правят сондажи безразборно. Подкрепяме законовото изграждане на сонди, но акцентираме върху необходимостта от това процедурата по узаконяване на тези съоръжения да бъде облекчена. От собствен опит мога да кажа, че законовата регистрация на сондаж отнема не по-малко от две години и половина”, сподели Венцислав Върбанов.

АЗПБ припомня, че през лятото именно министър Димитров, които сега обвинява земеделците за влошеното състояние на язовирите по Черноморието, апелираше многократно те да помислят за изграждането на собствени водоизточници, за да не ползват вода от язовирите. Тогава АЗПБ е разработила и изпратила конкретни предложения за промени в Закона за водите до МОСВ и МЗХГ по отношение облекчаване процедурата по регистрация. Изграждането на собствени водоизточници изисква облекчен режим, защото узаконяването им от страна на МОСВ, което се извършва в срок до две години, е период, за който един земеделец може буквално да загуби стопанството си, коментират от асоциацията.

АЗПБ насочива вниманието и върху това, че предложенията, които правят земеделските производители нямат нищо общо с политиката и не бива да бъдат обвързвани с партийни интриги. Те са в посока облекчаване на режима за собствени водоизточници и с цел намаляване на водовземането от язовири за питейни нужди и предотвратяването на евентуална водна криза.

Leave a Comment