Хиляди малки фермери от Индия на протест в Ню Делхи срещу промяна на пазара

Хиляди дребни фермери от големия земеделски щат Пенджаб, Индия излязоха днес на протест в столицата Ню Делхи. Преди това те бяха разпръснати още в покрайнините на столицата със сълзотворен газ и водни оръдия. Фермерите обаче не се отказаха от мирния протест и полицията отстъпи за провеждането му, предаде Ройтерс.

индийски фермери

Фермерите са ядосани от новите закони, които промениха установения ред за продажби на селскостопанската продукция.

Съгласно законодателството, прието през септември, фермерите вече са свободни да продават продукцията си навсякъде, включително и на големи корпоративни купувачи, вместо на регулирани от правителството пазари на едро, където производителите са сигурни за минималната цена за доставка.

Правителството казва, че няма план за премахване на пазарите на едро и че фермерите могат да продават и там, както и на големи търговци на дребно като WalMart. Властта се надява това да донесе нови инвестиции в селскостопанския сектор и да съкрати веригите за доставки.

„Новите закони обещават да внесат революционни промени в живота на фермерите“, заяви министърът на земеделието Нарендра Сингх Томар пред ANI.

Селскостопанският сектор допринася за близо 15% от икономиката на Индия от 2,9 трилиона долара и дава работа на около половината от населението на субконтинента, което е 1,3 милиарда души.

Около 85% от индийските фермери притежават по-малко от два хектара земя и нямат средства за продажба извън местните пазари, дори това да означава отказ от по-добри цени.

Националният форум на земеделските производители заяви, че ако правителството наистина иска да подобри състоянието на фермерите, то трябва да запуши дупки в програмата за минимална ценова подкрепа.

Leave a Comment