До 35 ха лозя в стопанство могат да участват по мярката „прибиране на зелено“

Днес е четвъртото заседание на Тематичната работна група, която ще създаде Стратегическия план на България за следващия програмен период

лозя на шато Ветровитите хълмовеДнес Тематичната работна група обсъжда проект за интервенции в лозаро-винарския сектор през следващия програмен период. Други теми, които ще разгледа заседанието са за инвестиции в горските екосистеми, подпомагане провеждането на отгледни сечи в недържавните гори, първична преработка и маркетинг на дървесина и проект на интервенция по подхода Лидер/Водено от общностите местно развитие.

Интервенциите в лозаро-винарския сектор са познати от програмата за 2019-2023 г., като и за следващия период е включена най-новата мярка „Информиране в държавите-членки“. Мярката е залегнала в промените в Наредба 6, които бяха обнародвани на 27 ноември 2020 г.

Новост е, че в следващия период ще има ограничение на база площ при кандидатстване по мярката „Събиране на реколтата на зелено“. Финансовата помощ ще се предоставя за не повече от 35 хектара лозови насаждения, какъвто е средният размер на лозарските стопанства в страната. Запазва се изискването пред кандидатите лозовите насаждения да са създадени преди най-малко 4 години и през последната винарска година преди кандидатстването  е подадена декларация за реколта от тях.

Относно мярката „Застраховане на лозя“ предложението е помощта да покрива 80% от разходите за застрахователни премии, заплатени от производителите за застраховане срещу загуби, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени към природни бедствия – неблагоприятни метеорологични условия като слана, бури, градушка, заледяване, силен и проливен дъжд, тежка суша, която унищожава повече от 30% от средната продукция, изчислена на базата на предходния тригодишен период ); и до 50% за загуби, причинени от животни; щети, нанесени от болести по растенията или нашествия от вредители; други неблагоприятни климатични условия, различни от неблагоприятни климатични условия, приравнени към природни бедствия.

 

Leave a Comment